Marea Britanie a anunțat cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani, pentru accelerarea creșterii economice. Primele măsuri care vor intra în vigoare din 2023

Toate guvernele lumii sunt cu ochii pe Regatul Unit. Decizie uriașă în Marea Britanie, în plină criză! Executivul britanic a stabilit vineri, 23 septembrie, cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani. 

23 sept. 2022, 16:11
Marea Britanie a anunțat cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani, pentru accelerarea creșterii economice. Primele măsuri care vor intra în vigoare din 2023

Cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, din Marea Britanie, ce va diminua povara fiscală atât pentru angajați, cât și pentru antreprenori, a fost anunțat de premierul Liz Truss.

Inițiativa guvernului vine ca un sprijin pentru populație, în noul context economic, din ce în ce mai sever, marcat de o inflație explozivă. Astfel, liderii politici de la Londra susțin că în vreme ce populația devine din ce în ce mai săracă, depășită de prețurile din ce în ce mai mari, și taxele, respectiv impozitele, trebuie să scadă.

Astfel, odată cu noile facilități fiscale, guvernul britanic va stimula potențialul de creștere pe termen lung al economiei, transmite presa internațională.

 

Marea Britanie schimbă foaia, după ieșirea din scenă a lui Boris Johnson. Angajamentul guvernului Liz Truss

 

Kwasi Kwarteng, ministrul de Finanțe din Marea Britanie, a declarat că obiectivul Guvernului Liz Truss reprezintă dublarea ritmului de creștere economică anuală a țării.

„Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme… Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere”, a declarat Kwasi Kwarteng în Parlament.

Printre măsurile de relaxare fiscală, deci de combatere a crizei, anunțate vineri, care se vor implementa din 2023, se numără:

  • reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45%, până la 40%;
  • reducerea cotei de bază pentru impozitul pe venit, la 19%;
  • eliminarea taxei de timbru pentru achiziționarea unei locuințe în valoare de maximum 250.000 de lire. Înainte, pragul era de 125.000 de lire;
  • eliminarea TVA-ului pentru vizitatorii din străinătate care fac cumpărături în Marea Britanie, pentru stimularea sectorului de retail;
  • crearea de 38 de zone de investiții, cu reglementări reduse pentru cei care vor să demareze o afacere;
  • reducerea autorizațiilor de construire;
  • anularea unor majorări programate pentru accizele la alcool;
  • eliminarea unui plafon pentru bonusurile plătite bancherilor.

31 de milioane de persoane vor beneficia de reduceri de taxe în doar câteva luni, a promis ministrul. Măsura se va implementa din aprilie 2023.

În Regatul Unit sunt peste 1 milion de români.

 

Decizia care a cutremurat piețele financiare. Liderii politici din Marea Britanie s-au angajat să resusciteze economia

 

Tot pachetul de măsuri implică niște cheltuieli estimate la 45 de miliarde de lire sterline, până în anul 2026.

„A trecut o jumătate de secol de când am văzut reduceri de taxe de asemenea amploare”, a subliniat directorul Institute for Fiscal Studies, Paul Johnson.

Imediat după anunţarea calendarului, randamentele pentru obligaţiunile emise de Guvernul britanic au înregistrat cea mai mare creştere zilnică din ultimii 13 ani.

Totodată, sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani în raport cu dolarul, iar cotaţia acţiunilor companiilor britanice a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni.

În timp ce Marea Britanie a anunțat scăderea drastică a taxelor, la nivelul UE se vorbește din ce în ce mai des despre introducerea de noi taxe și impozite, pe fondul „crizei climatice” și „crizei energetice”.