Cutremur în România! Mai multe orașe din țară au fost zguduite duminică

Cutremur în România, astăzi, 21 ianuarie 2024. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea. Unde a fost resimțit cel mai puternic.

21 ian. 2024, 11:05
Cutremur în România! Mai multe orașe din țară au fost zguduite duminică
Cutremur în România! Mai multe orașe din țară au fost zguduite duminică

La data de 21 ianuarie 2024, la ora locală 02:02:43, în regiunea seismică Vrancea, situată în apropierea orașului Buzău din România, s-a înregistrat un cutremur cu o magnitudine de 3.5 pe scara Richter. Evenimentul seismic a avut loc la o adâncime de 133.5 km sub suprafața pământului.

Citește și: Cutremur puternic în Marea Neagră

Seismul a avut impact într-o zonă extinsă, afectând în special localitățile din vecinătatea epicentrului. Acestea includ orașele Buzău, Focșani, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești, amplasate la distanțe de aproximativ 50 km nord-vest de Buzău, 60 km vest de Focșani, 65 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 68 km est de Brașov și 72 km nord-est de Ploiești.

În România se înregistrează aproape zilnic activitate seismică, fiind vorba de cutremure cu magnitudine de 2, 3 și 4 grade pe scara Richter. Și anul 2024 a venit la pachet cu mai multe seisme, ce au avut loc pe 2, 10, 11, 14, 15 și pe 16 ianuarie 2024. Vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu susține că, momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm, pentru că un cutremur masiv în România nu este așteptat decât peste aproape 20 de ani.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol. Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Mărmureanu pentru playtech.ro.

Citește și: Cutremur cu magnitudine 4,3 în zona Vrancea, urmat de replici