Cutremur în România, vineri seară. Seismul s-a produs într-o zonă neobișnuită

Un nou cutremur a avut loc în țara noastră, iar potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Se pare că seismul a avut loc într-o zonă neobișnuită.

23 iul. 2021, 23:07
Cutremur în România, vineri seară. Seismul s-a produs într-o zonă neobișnuită

Cutremur în România, vineri seară. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că în această seară s-a înregistat un nou cutremur în țara noastră.

Cutremur în România, vineri seară. Seismul s-a produs într-o zonă neobișnuită

Aceasta s-a produs la ora 17:23 și a avut loc într-o zonă neobișnuită pentru țara noastră, mai exact în Transilvania, Cluj. Seismul a fost considerat ca fiind unul slab, el având magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter.

Cutremur s-a produs la suprafață, la adâncimea de 2 km și în apropierea următoarelor orașe: 63km N de Cluj-Napoca, 152km E de Oradea, 167km N de Sibiu, 173km E de Debrecen, 188km SV de Chernivtsi, 190km S de Ivano-Frankivsk, 224km NV de Brasov, 233km NE de Arad, 243km V de Bacau, 250km E de Miskolc.

România e mai tot timpul lovită de cutremure, însă seismologii nu trag un semnal de alarmă și spun că e ceva obișnuit pentru țara noastră. Chiar și așa, cel mai mare seism din acest an de până acum s-a produs în România în luna mai, atunci când la ora 21:36, pe 9 aprilie, s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter.

Seismul a fost unul de mare magnitudine, iar el a fost resimțit violent în mai multe județe din țară, inclusiv în București.

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) spune că activitatea deismică din zona Vrancea este „absolut normală”, fiind atent monitorizată. Mărmureanu susține, prin urmare, că nu se pune problema unui cutremur catastrofal în perioada următoare.

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către  la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu.

Citeşte şi: Gheorghe Mărmureanu, avertisment la 44 de ani de la cutremurul din 1977: La noi e periculos ce e peste 7 grade pe scara Richter