Cutremur în Rusia. Trei generali au fost arestaţi, operaţiune FSB fără precedent. Se teme Putin de un puci?

Un adevărat cutremur s-a produs în Ministerul Internelor din Rusia, acolo unde trei generali au fost arestați într-o operațiune a celor de la FSB. Generalii sunt acuzați de fapte de corupție și deturnare de fonduri.

06 iul. 2022, 11:13
Cutremur în Rusia. Trei generali au fost arestaţi, operaţiune FSB fără precedent. Se teme Putin de un puci?

Rusia îşi arestează generalii! Asistentul șefului Ministerului Afacerilor Interne, generalul-locotenent Serghei Umnov, a fost reținut de FSB în ”cadrul unui caz de abuz de putere”. De asemenea, șeful poliției rutiere din Sankt Petersburg și din regiunea Leningrad, generalul-maior Alexei Semyonov, a fost reținut în același dosar. Cel de-al treilea caz este cel al generalul-maior Ivan Abakumov.

Generalii au extorcat „donații” de la oamenii de afaceri din Sankt Petersburg către „Fondul de asistență pentru programele Direcției Centrale pentru Afaceri Interne din Sankt Petersburg și Regiunea Leningrad”. Banii de acolo au fost cheltuiți în alte zone decât cele pentru care erau destinați.

Rusia a dat o undă verde preliminară proiectelor de lege care obligă companiile să furnizeze armatei bunuri şi angajaţii să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini economia de război

Parlamentarii din Rusia au aprobat, marţi, într-o lectură preliminară, două proiecte de lege care ar autoriza Guvernul rus să oblige întreprinderile să furnizeze armatei bunuri, iar angajaţii companiilor să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

350.000 de civili din regiunea Doneţk sunt îndemnaţi să evacueze zona, o ofensivă a forţelor ruse fiind iminentă

Unul dintre proiectele de lege – aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului – stipula că statul ar putea impune ”măsuri economice speciale” în timpul operaţiunilor militare, solicitând companiilor să furnizeze bunuri şi servicii armatei la solicitarea Guvernului rus.

O notă explicativă ataşată proiectului de lege prevedea că armata are nevoie de noi materiale şi reparaţii ale armelor pentru a-şi continua campania în Ucraina.

”Nevoia de a îndeplini cu promptitudine aceste cerinţe, mai ales în contextul sancţiunilor împotriva Rusiei şi a persoanelor juridice ruse, ne va impune să ne concentrăm temporar eforturile asupra anumitor sectoare ale economiei (…) şi să organizăm aprovizionarea cu resurse prin achiziţii publice în domeniul apărării”, se arată în nota explicativă.

Un al doilea proiect de lege, adoptat şi el în prima lectură, ar modifica Codul muncii pentru a acorda Guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru şi de a stabili zilele libere în cadrul anumitor companii.

Zelenski, după ce sirenele au sunat iar la Kiev: „Armata rusă nu ia pauze. Are o misiune – să ia vieţile oamenilor”
Astfel, Guvernul ar putea obliga angajaţii întreprinderilor care furnizează bunuri armatei să lucreze noaptea, în weekend şi în timpul sărbătorilor, precum şi fără să aibă concediu anual.

Ambele proiecte de lege au fost prezentate Dumei de Stat de Guvernul rus, însă trebuie să treacă de a doua şi a treia lectură, să fie revizuite de camera superioară a parlamentului şi să fie semnate de preşedintele Vladimir Putin pentru a fi transpuse în lege.

Iniţiativele vin la peste patru luni de la aşa-numita ”operaţiune militară specială” a Moscovei, care a atras un val de sancţiuni.