Cutremur în zona Vrancea. Ce magnitudine a avut şi unde s-a simţit

Ziua şi cutremurul în România. Sesimologii susţin că vestea este de fapt bună, deoarece se detensionează zona prin aceste cutremure mici, astfel că suntem feriţi de unul major.

11 sept. 2021, 16:04
Cutremur în zona Vrancea. Ce magnitudine a avut şi unde s-a simţit

Un cutremur de 3,2 în zona seismică Vrancea, cu epicentrul în judeţul Buzău, a avut loc astazi, 11 septembrie 2021 . Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 pe scara Richter s-a produs sâmbătă la ora 11.27, în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 129 de kilometri. Epicentrul seismului a fost în judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cele mai apropiate oraşe de epicentrul seismului sunt Brașov (57 de kilometri), Ploiești (61 de kilometri), București (115 kilometri), Pitești (131 de kilometri) şi Bacău (131 de kilometri).

Cutremur cu magnitudine peste 4 în Vrancea. Unde s-a simţit

Acesta este al doilea cutremur care a avut loc în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, în ultimele 24 de ore după ce vineri, la ora locală 20:31, un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs în aceeaşi zonă. Cel mai important seism din acest an a avut loc pe data de data de 26 mai, cu o magnitudine de 4,7 grade. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

În anul 2018, pe 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un cutremur de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind, de asemenea, resimţită şi în Capitală. A fost cel mai mare cutremur de pe teritoriul României în ultimii ani. Specialiștii consideră că zona Vrancea este un stadiu final al unei foste zone de subducție.

Citeşte şi Cutremure consecutive, în România, joi dimineaţă. Seismele s-au produs la o adâncime foarte mică

Cele mai puternice seisme din zona Vrancea, care s-au soldat și cu pierderi de vieţi omeneşti, s-au înregistrat pe 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 (a avut adâncimea focarului de 122 km şi magnitudinea de 7,4 pe scara Richter) şi 4 martie 1977 (adâncimea focarului fiind de 93 km şi magnitudinea de 7,2 pe scara Richter).

Directorul INFP, Constantin Ionescu, declara că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate. „Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când vă fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere.

Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdată. Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexa din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se vă produce”, spune directorul INFP.