A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Cutremur de magnitudine moderată, joi dimineaţă, în Romania. INFP anunţă că seismul s-a produs la mare adâncime.
Filip Stan
31 aug. 2023, 09:52
A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Cutremur în România. Un seism de magnitudine 2,9 s-a produs, în această dimineață, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 7:50, la o adâncime de 133,1 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 51 km V de Focșani, 52 km NV de Buzău, 67 km SE de Sfântu-Gheorghe, 73 km E de Brașov, 81 km NE de Ploiești.

Un cutremur cu magnitudine 4,5 s-a produs luni noaptea în judeţul Gorj.

Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”

”În ziua de 21 August 2023 la ora 00:39:29 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 14.0km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 10km N de Targu Jiu, 73km SE de Hunedoara, 76km NE de Drobeta-Turnu Severin, 84km V de Ramnicu Valcea, 87km S de Deva, 98km SV de Sibiu!, anunţă Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

După 20 de minute, în aceeaşi zonă, a avut loc un cutremur cu magnitudine 2,6,  la adâncimea de 14.4 km.

”Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 12km N de Targu Jiu, 72km SE de Hunedoara, 77km NE de Drobeta-Turnu Severin, 85km V de Ramnicu Valcea, 85km S de Deva, 97km SV de Sibiu”, precizează seismologii.

În 13 februarie 2023, în Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudine 5.2, iar de atunci judeţul a fost zguduit de mii de cutremure de mai mică magnitudune.

 

În decurs de două luni de la cutremur, se înregistraseră peste 2.100 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare de 3.

Un cutremur cu magnitudinea de moment de 7,1 s-a produs în zona insulei Bali din Indonezia

Un cutremur cu magnitudinea de moment estimată de agenţiile geologice indoneziană şi americană la 7,1 s-a produs marţi dimineaţa devreme în largul mării, la nord de insulele Bali şi Lombok din Indonezia, provocând panică printre turiştii care s-au grăbit să fugă din clădiri, relatează Reuters.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea cutremurului la 7. Epicentrul seismului a fost la 203 km la nord de Mataram, Indonezia, dar s-a produs la adâncime foarte mare, la 516 km, a precizat EMSC.

Nu a existat o ameninţare de  tsunami, dar cutremurul iniţial, resimţit cu puţin înainte de ora 4 dimineaţa (luni, ora 23.00, ora României) în zonele de coastă din Bali şi Lombok, a fost urmat de două replici cu magnitudinea 6,1 şi 6,5, potrivit agenţiei geologice indoneziene.

Oaspeţii de la Mercure Kuta Bali din Bali au ieşit în fugă din camerele lor după ce cutremurul s-a simţit timp de câteva secunde, a declarat telefonic pentru Reuters managerul hotelului, Suadi. „Mai mulţi oaspeţi au ieşit din camerele lor, dar erau încă în zona hotelului”, a spus el, adăugând că aceştia s-au întors între timp şi că nu au existat pagube în clădire

Deocamdată nu există informaţii că s-ar fi produs pagube, a declarat agenţia indoneziană pentru dezastre BNPB. „Cutremurul este adânc, aşa că nu ar trebui să fie distructiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNPB, Abdul Muhari.

Ce să faci în cazul unui cutremur produs noaptea. Sfaturile lui Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre numărul mare de cutremure produse în ultimele luni în România și a venit cu sfaturi despre ce trebuie să faci dacă ești surprins de un cutremur în timpul nopții.

”Activitatea seismică s-a extins spre Oltenia, spre Banat, în Muntenia e acum mai redusă. Eu sper să nu vină acum un cutremur mai mare. Dar, doar Dumnezeu știe! Probabilitatea de a prevesti un cutremur nu există nicăieri în lume, în plus, nici nu se potrivește structura geologică, pe zone. Eu am lucrat și am colaborat foarte mult cu americanii, am ajuns la ei pe 6 septembrie 1968. Am stat aproape doi ani, acolo, la specializare. Chiar și ei sunt supărați că nu știu exact când se produce un cutremur. S-a tot încercat să se facă foraje în pământ, să se studieze scoarța terestră, la foarte mare adâncime, dar s-au abandonat forările. Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot”, ne-a mai spus Gheorghe Mărmureanu, pentru Impact.ro.

Citește și: România se cutremură din nou. Cinci cutremure au avut loc sâmbătă în țara noastră

Gheorghe Mărmureanu spune că marii constructori nu cer sfatul specialiștilor și că înalță blocuri, mai ales în București, cu mult peste nivelul maxim admis.

”Nimeni nu-mi cere părerea, sunt foarte mulți căpoși. În sectorul 1 din București se construiesc blocuri cu foarte multe etaje, e o prostie! Trebuie de maximum 7-8 etaje, e riscant cu mai multe, iar eu văd blocuri noi, de 10, chiar și de 15 etaje. De exemplu, în Pantelimon, la 4 martie 1977, un coleg a fost izbit, din perete în perete, la etajul 7. A fost bine că a durat doar atât seismul, căci, dacă mai dura alte 5 secunde, era și mai mare dezastrul în București”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

”În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin