Cutremur pe scena politică! Dacian Cioloş decide dacă rupe USR

Europarlamentarul Dacian Cioloş va decide luni seara dacă rămâne în USR sau dacă înfiinţează un nou partid. Hotârărea va fi luată după ce fostul premier se va întâlni cu mai mulţi apropiaţi din partid.

23 mai 2022, 19:41
Cutremur pe scena politică! Dacian Cioloş decide dacă rupe USR

Fostul premier Dacian Cioloş decide dacă părăseşte USR. Europarlamentarul va avea o întâlnire online la care vor participa eurodeputații Dragoș Tudorache, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu și Alin Mituță, au precizat surse politice, citate de Ziare.com.

Săptămâna trecută, Dacian Cioloş i-a chemat la Bruxelles pe mai mulţi parlamentari USR proveniți din vechiul PLUS pentru a discuta despre viitorul lor politic. Cei mai mulţi dintre ei nu sunt de acord să plece din USR, au mai precizat sursele citate.

Citeşte şi: Partidul AUR îl cheamă pe premierul Nicolae Ciucă să dea explicații în Parlament / Moțiune simplă pentru demiterea lui Eduard Novak, anunțată de către George Simion

Dacian Cioloş decide dacă rupe USR. Ce parlamentari l-ar urma pe fostul premier într-un nou proiect politic

Singurii parlamentari dispuși să-l urmeze pe Dacian Cioloș sunt Andrei Lupu și Ștefan Pălărie. Aceeaşi decizie ar urma să fie luată şi de europarlamentarii Tudorache, Pîslaru, Mituță și Ramona Strugariu, consideraţi loiali fostului premier tehnocrat.

În acest moment, părerile sunt împărțite în rândul susţinătorilor europarlamentarului Dacian Cioloș. Unii politicieni sunt de părere că nu mai pot rămâne în USR, câtă vreme partidul este controlat de echipa formată în jurul lui Dan Barna şi controlată acum de Cătălin Drulă. Din acest motiv, ei insistă cu înfiinţarea unei noi formaţiuni politice.

În schimb, sunt multe voci care susțin că un nou partid politic n-ar face altceva decât să canibalizeze electoratul USR și, în final, ambele partide să aibă rezultate slabe la alegerile din 2024.

Dacian Cioloş ar urma să-şi dea demisia din USR, existând zvonuri că îşi pregăteşte o nouă platformă politică.

Discuţiile cu privire la plecarea din USR a fidelilor lui Cioloş nu este nouă în interiorul partidului. Deşi fuziunea dintre USR şi PLUS s-a încheiat în 2021, iar Dacian Cioloş a câştigat şefia partidului, lucrurile nu s-au îndreptat în direcția dorită.

Echipa din jurul lui Dan Barna a câștigat majoritatea în Biroul Național de conducere, spre nemulțumirea lui Cioloș. Încercarea acestuia de a impune o nouă procedură de luare a deciziilor a fost blocată în partid, iar totul s-a finalizat prin demisia din februarie.

USR se pregăteşte pentru alegeri interne, Congresul partidului urmând să aibă loc în vară sau în toamnă.

Citeşte şi: Cutremur la periferia opoziţiei politice din România! Dacian Cioloş şi alţi europarlamentari vor să demisioneze din USR! Ce sanşe sunt ca partidul să dispară?!