Cutremur puternic în Grecia. Seismul a avut o intensitate de 5,7 pe Richter

Cutremur puternic în Grecia. Centrul Seismologic Euro-Mediteranean anunță că în sudul Greciei s-a produs un seism în această dimineață. Cutremurul a avut o intensitate de 5,7 pe Richter.

29 mart. 2024, 09:28
Cutremur puternic în Grecia. Seismul a avut o intensitate de 5,7 pe Richter
Cutremur puternic în Grecia

Cutremur puternic în Grecia. Un cutremur cu magnitudinea de 5.7 a avut loc vineri dimineața, 29 martie 2024, la ora locală 9:12, în apropiere de Pyrgos, Grecia de Vest, conform Observatorului Național din Atena.

Cutremur puternic în Grecia

Seismul, cu adâncimea de 21.5 km, ar fi putut fi simțit ușor în zonele învecinate. Asemenea cutremure superficiale se resimt mai puternic, dar nu se așteaptă daune majore, poate doar căderi de obiecte sau geamuri sparte. Magnitudinea, epicentrul și adâncimea ar putea fi revizuite pe măsură ce datele sunt reevaluate.

Foarte multe mărturii ale grecilor care au resimțit cutremurul sunt din Kalamata, la 85 de kilometri de epicentru, dar sunt mărturii și din Tholo (45 km), Zakynthos (65 km), Patras (121 km) și multe alte zone ale Greciei, mai apropiate de epicentru.

Cutremur dublu foarte lung și intens. Fără daune însă” scrie cineva din Argostoli, aflat la 121 km de epicentrul seismului, pe EMSC.

Citește și: Vestea care îți va schimba planurile de vacanță! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să te bucuri de un sejur în Grecia

Grecia, noi reguli pentru turiști

Plajele grecești atrag vizitatorii ca un magnet. Însă această supraaglomerare a plajelor le-a făcut pe autorități să vină cu noi reglementări.

Așadar, recent a fost adoptată o nouă lege privind plajele care aduce unele schimbări importante în ceea ce privește accesul, facilitățile disponibile și taxele impuse turiștilor.

Legea plajelor implementată de curând în Grecia vine ca urmare a necesității de a gestiona mai eficient aglomerarea și accesul la plaje, astfel încât turiștii să se bucure de experiențe mai plăcute și autoritățile locale să poată gestiona mai bine fluxul de vizitatori.

Din primăvara aceasta, una din reguli e că 70% din plaje trebuie să fie libere de șezlonguri. Măsura a fost gândită de autorități pentru a preveni supraaglomerarea.

Sunt și zone protejate unde proporția ajunge la 85%. În privința zonelor sensibile din punct de vedere ecologic – care vor fi marcate ca „plaje de neatins” – șezlongurile vor fi complet interzise.

O altă regulă e păstrarea unei distanțe de cel puțin patru metri între șezlonguri și țărm. Măsura a fost stabilită pentru a facilita accesul tuturor turiștilor la mare. În timp ce aceste reguli sunt instituite pentru a ajuta la limitarea dominației întreprinderilor de pe plajă, alocările pentru concesiunile de pe plajă vor fi acordate prin licitații online. Și pentru a se asigura că toată lumea respectă regulile, se presupune că plajele vor fi monitorizate de drone.