Vestea care îți va schimba planurile de vacanță! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să te bucuri de un sejur în Grecia

Dacă deja îți faci planurile pentru vacanța de vară, iar Grecia este opțiunea pe care o preferi, trebuie să știi că trebuie să îți recalculezi bugetul, pentru că guvernul de la Atena a decis introducerea un taxe noi pentru turiști.

17 feb. 2024, 17:02
Vestea care îți va schimba planurile de vacanță! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să te bucuri de un sejur în Grecia
Vestea care îți va schimba planurile de vacanță! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să te bucuri de un sejur în Grecia

Grecia este una dintre destinațiile  favorite ale româânilor, însă cei care plănuiesc să își petreacă vacanța de vară pe meleagurile elene, trebuie să știe că guvernul de la Atena a introdus o nouă taxă pentru turiști. Este vorba despre o taxă privind schimbările climatice.

Citește și: Reacția Patriarhiei Române, după ce Grecia a legalizat căsătoriile gay: ”Nu poporul ortodox a votat și legalizat nefirescul”

O nouă taxă a fost implementată pentru a susține financiar eforturile de reconstrucție după dezastrele naturale, inclusiv incendiile forestiere și inundațiile grave, cauzate de schimbările climatice.

Această taxă este aplicată în funcție de o schemă de plată pe nivele, variind în funcție de categoria unităților de cazare și este valabilă doar în lunile turistice, adică din martie până în octombrie.

Conform noilor reglementări, turiștii care se cazează în apartamente și hoteluri de una-două stele vor fi supuși unei taxe de 1,50 euro, în timp ce cei care optează pentru unități de trei stele vor plăti 3 euro.

Taxa crește la 7 euro pentru șederile în hoteluri de patru stele și la 10 euro pentru cele de lux de cinci stele. Aceste costuri suplimentare nu sunt incluse în tarifele stabilite de operatori sau agenții de turism și trebuie achitate la fața locului în moneda locală, euro.

Autoritățile din Grecia estimează că implementarea acestei taxe va aduce venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024, contribuind astfel la dublarea bugetului rezervelor speciale.

De asemenea, această taxă va fi aplicată și chiriilor pe termen scurt rezervate prin intermediul platformelor online, înlocuind taxa de cazare anterioară.

Premierul grec, Mitsotakis, a subliniat că această măsură va asigura creșterea rezervelor speciale de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro începând cu anul 2024.

El a menționat, de asemenea, că Grecia își va respecta obiectivele fiscale, indiferent de costurile economice ale dezastrelor naturale, cum ar fi incendiile și inundațiile, evidențiind determinarea țării de a-și îmbunătăți economia și de a-și consolida infrastructura turistică.

Citește și: Grecia renunță la punctele de taxare a șoferilor de pe autostrăzi! Ce este sistemul ”free flow”