Grecia renunță la punctele de taxare a șoferilor de pe autostrăzi! Ce este sistemul ”free flow”

Vești bune pentru turiștii care își vor petrece vacanța și în acest an în Grecia. Autoritățile de la Atena au decis să renunțe la punctele de taxare a șoferilor de pe autostrăzi.

29 ian. 2024, 22:57
Grecia renunță la punctele de taxare a șoferilor de pe autostrăzi! Ce este sistemul ”free flow”
Grecia renunță la punctele de taxare a șoferilor de pe autostrăzi!

Grecia renunță la punctele de taxare a șoferilor de pe autostrăzi! În locul acestor puncte de taxare va fi introdus  sistemul ”free flow”, care va taxa șoferii în funcția de numărul de kilometri parcurși pe autostradă.

Citește și Fără controale la graniță pentru românii care merg în vacanță în Grecia. Propunerea mai multor europarlamentari. Cum şi unde vor putea călători românii fără paşaport după intrarea în Schengen

Grecia renunță la punctele de taxare a șoferilor de pe autostrăzi!

În prezent, sistemul este implementat pe Autostrada Olympia și în următorii 5 ani va fi extins și la Autostrada BOAK din Creta.

În Europa, taxarea în funcție de kilometraj este o practică obișnuită, iar implementarea ei pe teritoriul elen le va aduce beneficii atât grecilor, cât și turiștilor.

Concret, noul sistem elimină taxa prestabilită, adesea ridicată, și o înlocuiește cu o taxare corectă, în concordanță cu distanța reală parcursă pe autostradă.

Sistemul „free flow” presupune utilizarea echipamentelor tehnologice, cum ar fi dispozitivele citite de porțile electronice cu senzori instalate la intrările și ieșirile autostrăzii.

Această tehnologie elimină stațiile de taxare, oferind o călătorie fără întârzieri și aducând reducerea costurilor.

Potrivit reprezentanților Ministerului Transporturilor, în cazul Autostrăzii Olympia, datele indică o reducere a taxelor cu până la 76%, iar procedura include achiziționarea unui dispozitiv care creditază automat suma corespunzătoare distanței neacoperite în cazul în care un vehicul părăsește autostrada înainte de finalizarea unei zone specifice.

Cât vor plăti românii dacă aleg Grecia ca destinație

Românii sunt pasionați când vine vorba de călătorii în diferite zone frumoase ale lumii. Încă de la începutul anului, mulți se orientează către ofertele de vacanță pe care le oferă diverse agenții de turism, însă anul 2024 vine cu noi taxe pentru turiști. Rămâi aici și află toate detaliile.

Încă de la începutul anului, românii se orientează către ofertele de vacanță pe care le oferă diverse agenții de turism. Însă, odată cu intrarea în noul an, cetățenii au parte de noi surprize.

Veștile nu sunt prea bune pentru iubitorii de călătorii. Va fi implementată o nouă taxă pentru turiști, în 2024.

De exemplu, românii care aleg să meargă în vacanță în Grecia vor plăti o taxă în plus, la check-in.

Turiștii care doresc să se distreze în Grecia, anul acesta, se vor afla în situația de a scoate mai mulți bani din buzunare, pentru că se va introduce o nouă taxă în 2024, special făcută pentru turiști.

Este vorba despre taxa de reziliență climatică și aceasta ar putea ajunge să coste 10 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă. Se iau în considerare două criterii hotelul și numărul de stele care a fost atribuit unității turistice.

Taxa se va plăti la check-in.

„E o taxă nouă în Grecia pe care clienții trebuie să o plătească la check-in în hoteluri. Se plătea o taxă pe noapte înainte, dar acum suma s-a mărit puţin. (…) Nu credem că e o mare problemă pentru clienți”, a transmis Yannis Hatzis, președintele Federației Hotelierilor din Grecia.

Această taxă a fost adoptată de autoritățile din Grecia și se va adăuga din martie până în octombrie vechii taxe de stațiune. Taxa de reziliență climatică diferă de la cazare la cazare.

De exemplu, turiștii români care își vor efectua concediul pe teritoriul Greciei vor plăti astfel:

  • Pentru o noapte de cazare la o unitate turistică de 1 sau 2 stele, taxa va fi de 1 euro și jumătate (aproape 7,50 lei, la cursul actual BNR);
  • Pentru o noapte de cazare la o unitate turistică de 3 stele, taxa va fi de 3 euro (aproape 15 lei, la cursul actual BNR);
  • Pentru o noapte de cazare la o unitate turistică de 4 stele, taxa va fi de 7 euro (aproape 35 de lei, la cursul actual BNR);Pentru o noapte
    de cazare la o unitate turistică de 5 stele, taxa va fi de 10 euro (aproape 50 de lei, la cursul actual BNR).

Printre altele, taxa de reziliență climatică va fi de 10 euro pentru o vilă care are peste 80 de metri pătrați. Conform informațiilor, autoritățile din Grecia au estimat că vor aduna aproape 300 de milioane de euro, cu ajutorul taxei noi pentru turiști, potrivit Capital.ro.

De altfel, și alte state europene au luat în considerare mărirea taxelor pentru turiști.

Citește și Adio vacanțe ieftine în Grecia! Taxa pe care vor trebui românii să o plătească de acum înainte înainte de a merge la mare