Cutremur puternic, cu magnitudine 4, în regiunea Oltenia

Un cutremur de 4 grade pe scara Richter a avut loc, miercuri dimineața, în România.

06 ian. 2021, 07:25
Cutremur puternic, cu magnitudine 4, în regiunea Oltenia

Cutremur puternic în regiunea Oltenia. În ziua de 6 ianuarie, la ora 01:50:34, s-a produs în Olt un cutremur cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 10km, anunță INFP.

Cutremur puternic în regiunea Oltenia. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 88km SE de Craiova, 110km V de Ruse, 121km S de Pitesti, 140km SV de Bucuresti, 158km NE de Sofia, 172km SV de Ploiesti, 180km N de Plovdiv, 223km S de Brasov, 224km E de Nis, 228km S de Sibiu, precizează institutul.

Mircea Radulian, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, susţine că trebuie să fim pregătiţi oricând de un mare seism. „Eu sper să fie nu prea devreme. Întrucât activitatea (seismică – n.r.) deocamdată nu dă semne că ar fi aproape producerea unui cutremur mare , însă trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment”, a declarat la Digi 24, Mircea Radulian.

Recent, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că cel puțin până în 2040 ar trebui să stăm liniștiți în privința unui seism puternic în România. „E greu de spus, nici măcar la nivelul acesta, să spui intervale de timp mai mari dacă ne așteptăm sau nu la un cutremur. Sincer să fiu, din punctul meu de vedere, un cutremur poate să apară oricând în România. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să fim cât mai bine pregătiți.

Cel mai puternic cutremur al începutului de an

Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Ce este un cutremur?

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pamantului in urma fracturarii rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafata de-a lungul careia rocile „se rup” si se deplaseaza se numeste plan de falie. Cutremurele din Romania de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adancimi

Magnitudinea (M) unui cutremur este o marime adimensionala ce caracterizeaza energia eliberata in focarul unui cutremur sub forma de unde seismice Se determina, in mod uzual, pe scara Richter folosind inregistrarile diferitelor statii seismice. O alta practica este calculul magnitudinii din moment seismic, marime proportionala cu produsul dintre aria suprafetei de rupere si deplasarea medie pe falie. Scara de magnitudine este exponentiala: o crestere cu o unitate a magnitudinii corespunde cu o crestere de 30 de ori a energiei eliberate. De exemplu, pentru un cutremur de magnitudine 6.0 energia eliberata este de aproximativ 30 de ori mai mare decat la un cutremur de magnitudine 5.0, in timp ce la un cutremur de magnitudine 7.0 energia eliberata este de aproximativ 900 de ori (30 x 30) mai mare decat la un cutremur de magnitudine 5.0.

În luna decembrie, în România au avut loc 25 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,8 pe Richter.

Cel mai puternic seism din 2020 an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.