Cutremur puternic în Turcia, resimţit la Istanbul

Un cutremur cu magnitudinea de 5.9 grade a zguduit vestul Turciei miercuri dimineaţa, potrivit agenţiei turce pentru protecţie civilă Afad, informează dpa.

23 nov. 2022, 06:17
Cutremur puternic în Turcia, resimţit la Istanbul

UPDATE CUTREMUR în Turcia. Ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că 22 de persoane sunt tratate în spitale pentru rănile suferite în timpul panicii, inclusiv pentru că au sărit de la balcoane sau ferestre. Una dintre ele era în stare gravă, a declarat el pentru televiziunea privată NTV.

Guvernatorul din Duzce, Cevdet Atay, a declarat că şcolile din regiune au fost închise ca măsură de precauţie.
Aproximativ 800 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a lovit Duzce la 12 noiembrie 1999. În luna august a aceluiaşi an, 17.000 de persoane au fost ucise de un alt cutremur puternic care a devastat provincia Kocaeli din apropiere şi alte părţi din nord-vestul Turciei.

Turcia este aşezată deasupra unor falii majore şi este zguduită frecvent de cutremure.

Epicentrul seismului produs în jurul orei 4:00 a fost localizat în provincia Düzce de la Marea Neagră, dar el s-a resimţit până la Istanbul, aflat la aproximativ 200 de kilometri de Düzce, şi la Ankara, informează Agerpres.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, potrivit Afad.

Cel puţin 262 de morţi şi 700 de răniţi în urma unui cutremur puternic din Indonezia VIDEO
US Geological Survey (USGS) a înregistrat o magnitudine de 6,1 grade, iar Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC) a menţionat o magnitudine de 6 grade.

Primarul oraşului Düzce, Faruk Özlü, a declarat pentru postul CNN Türk că în rândul cetăţenilor a izbucnit panica, dar că, deocamdată, nu s-a raportat existenţa unor victime sau a unor persoane grav rănite. De asemenea, până acum nu au existat daune semnificative la clădiri, a spus Özlü.

Turcia este situată pe mai multe plăci tectonice, ceea ce determină o activitate seismică intensă. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani a avut loc în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee, în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane

Experţii se aşteaptă ca în viitorul apropiat un cutremur puternic să zguduie Istanbulul, cel mai mare oraş din Turcia.

Citiți și: Un cutremur cu magnitudinea 5,6 a zdruncinat clădirile din capitală VIDEO