Cutremurător! Copii de etnie romă, traficaţi la Paris, subiectul unui documentar realizat de o televiziune franceză

Exploatați de părinţi, minorii de etnie romă din Paris își petrec zilele furând portofele în metrou și fugind de poliție, se arată în documentarul "Trafic de minori în Paris", realizat de postul de televiziune Arte. Documentarul are 57 de minute şi este disponibil în franceză şi germană, cu subtitrare în spaniolă, latină şi poloneză

RomaniaTV.net
05 aug. 2020, 12:30
Cutremurător! Copii de etnie romă, traficaţi la Paris, subiectul unui documentar realizat de o televiziune franceză

Documentarul prezintă grupuri de doi-trei copii prin stațiile metroului vorbind la telefon cu părinții, discuţiile purtându-se în jurul subiectului „încasări” din ziua respectivă. Conversaţiile se poartă într-un limbaj cifrat, astfel pentru „bani” folosesc cuvântul „albi”, iar pentru „portofele” – „portocale”.

Documentarea s-a făcut în intervalul ianuarie-decembrie 2019, perioadă în care realizatorii au intervievat polițiști și judecători care investighează acest fenomen.

Citeşte şi Masca a devenit obligatorie în aproape toată Franţa. Numărul de infecţii pe segmentul de vârstă 20-30 ani a crescut îngrijorător

Copiii ieşiţi la cerşit pe străzile Parisului sunt toţi minori, care au abandonat şcoala. Sunt forţaţi de părinţii lor să fure, căci şi acestea trebuie să dea socoteală în faţa șefului clanului din Iași. În medie, fiecare copil strânge zilnic între 200-800 euro. În cazul în care nu se prezintă cu această sumă acasă, părinţii devin violenţi. Investigația jurnaliştilor a scos la iveală faptul că 818,250 de euro erau transferați în România prin 38 de familii prin Western Union, nefiind luate în considerare și alte metode de a transfera banii.

Copiii provin din cartierul ieşean Păcureţi. Ei sunt coordonaţi de șeful clanului pentru ieşirea din ţară. 

Autorităţile franceze şi române au colaborat pentru a pune capăt reţelelor de traficanţi. Cu toate acestea, este extrem de dificilă obţinerea de probe, întrucât nici copiii, nici părinţii nu depun mărturii. Foarte rar se întâmplă ca un copil sau un părinte să meargă la poliţie să depună plângere. Pe cale de consecinţă, justiţia este neputincioasă. Poliţiştilor le este aproape imposibil să protejeze victimele de abuzatori. 

Documentarul poate fi vizionat AICI.