Cutremure Iran: 306 de morţi, majoritatea femei şi copii, şi peste 3.000 de răniţi

În total 306 persoane, majoritatea femei şi copii, au murit şi alte 3.037 au fost rănite în cele două cutremure puternice care au avut loc sâmbătă în nord-vestul Iranului, a declarat ministrul Sănătăţii Marzieh Vahid Dastjerdi în faţa Parlamentului, potrivit site-ului Majlis, relatează AFP.

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 07:01
Cutremure Iran: 306 de morţi, majoritatea femei şi copii, şi peste 3.000 de răniţi

 

Ea a precizat că între cadavrele aduse la morgile spitalelor din regiune se aflau „219 (de cadavre de) femei şi copii şi 49 (de cadavre de) bărbaţi”, în total 268. Duminică, presa iraniană scria că unele dintre cadavre au fost înhumate la faţa locului, fără să fie trimise la morgă.

Potrivit lui Vahid Dastjerdi, care prezenta un raport în faţa Majlis (Parlament), dintre cei 3.037 de răniţi, „2.011 au primit îngrijiri la faţa locului”, iar ceilalţi au fost trimişi la spitale din regiune.

Cele două cutremure, cu magnitudinea de 6,3 şi 6,4 potrivit USGS, au avut loc sâmbătă, la un interval de câteva minute, în regiunea muntoasă Varzeghan, Ahar şi Heris, în provincia Azerbaidjanul de Est, în nord-vestul Iranului.

„Cea mai mare parte a victimelor şi-au pierdut viaţa în primele momente al seismului, întrucât multe case din regiune sunt din pământ, iar sub greutatea acoperişurilor victimele nu au avut nicio şansă”, a explicat în faţa Parlamentului şi Hossein Ghadami, conducătorul celulei de criză din cadrul Ministerului de Interne.

„Prioritatea noastră era să căutăm supravieţuitori sub dărâmături (…). Duminică dimineaţa, la ora locală 06.00 (4.30, ora României), am primit asigurări că nu mai existau alte cadavre sau supravieţuitori sub dărâmături”, a adăugat el.

Hossein Ghadami a precizat că „115 sate au fost distruse în proporţie de 40 până la 60 la sută”, recenzând „4.500-5.000 de case afectate”.

„Guvernul a decis să acorde un ajutor rapid locuitorilor din regiune în vederea reconstruirii locuinţelor. Fiecare familie va primi un ajutor în valoare de 20 de milioane de riali (circa 1.000 de dolari) fără să dea nimic în schimb şi un împrumut, cu dobândă mică, în valoare de 120 de milioane de riali (6.000 de dolari) pentru reconstruirea locuinţelor”, a adăugat acesta.

„Suntem pregătiţi să oferim aceste înlesniri în vederea reconstruirii a 20.000 de locuinţe” în regiune, a explicat el.

„Trebuie să începem reconstrucţia încă de pe acum, deoarece se apropie iarna”, a adăugat Ghadami. Iarna este foarte severă în această regiune muntoasă.

Semiluna Roşie iraniană a distribuit „8.700 de corturi, 11.900 de pături”, hrană şi apă în zonele sinistrate pentru cei peste 16.000 de sinistraţi, a explicat preşedintele organizaţiei, Abdolhossein Faghih, în Parlament.

„Am primit oferte de ajutor din partea mai multor state, în special Turcia, Singapore şi Taiwan, dar pentru că dispunem de suficient personal şi mijloace nu vom avea nevoie de ajutor extern. Le-am mulţumit pentru ofertă”, a declarat el.

Statele Unite, Elveţia şi Germania şi-au oferit, de asemenea, ajutorul.

Iranul este situat deasupra mai multor falii seismice importante şi a fost afectat de numeroase cutremure devastatoare.

În cel mai sângeros cutremur înregistrat în această ţară în ultima perioadă au murit 31.000 de persoane, reprezentând aproape un sfert din populaţie, în oraşul Bam (sud), în decembrie 2003.