Grecia ar putea ieşi din zona euro, dacă planul de salvare este respins la referendum

Guvernul elen a votat miercuri în favoarea propunerii premierului Giorgios Papandreou privind convocarea unui referendum privind planul de salvare a Greciei, au declarat membri ai Executivului citaţi de CNN. Un rezultat negativ al votului la referendum poate, teoretic, obliga Grecia să renunţe la moneda euro, afectând astfel întregul sistem financiar global.

RomaniaTV.net
02 nov. 2011, 07:33
Grecia ar putea ieşi din zona euro, dacă planul de salvare este respins la referendum

Grecia susţine în continuare ideea unui referedum pe tema planului de salvare aprobat de UE. În pofida avertismentelor venite din toată lumea, cabinetul elen a avut aseară o întrunire de urgenţă, la finalul căreia premierul Giorgios Papandreu a anunţat că nu va renunţa la votul popular. Această decizie ar pueta duce la căderea guvernului grec.

Votul a fost unanim, deşi unii dintre miniştri au criticat măsura înainte de a vota şi a avut loc cu numai câteva ore înainte ca preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel şi lideri ai Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional să se întâlnească miercuri cu oficiali eleni, la o reuniune de urgenţă programată să aibă loc la Cannes, înaintea summitului G20.

Un rezultat negativ al votului la referendum poate, teoretic, obliga Grecia să renunţe la moneda euro, afectând astfel întregul sistem financiar global.

Referendumul privind planul de salvare al Greciei va oferi guvernului un mandat clar şi va transmite un mesaj clar în Grecia şi în străinătate, în legătură cu angajamentul european al ţării, a afirmat premierul elen, Giorgios Papandreou, citat de AFP.

„Trebuie să facem în aşa fel, încât lucrurile să fie clare din toate punctele de vedere şi voi spune G20 că trebuie să adopte politici care să garanteze menţinerea democraţiei deasupra apetiturilor pieţei”, a afirmat Papandreou în timpul unei şedinţe de guvern extraordinare, desfăşurate în noaptea de marţi spre miercuri.

Papandreou a avertizat şi că în cazul convocării de alegeri anticipate şi al declanşării unei noi campanii electorale, „totul se va opri”, iar ţara „va fi împinsă spre faliment”.

Conform unui comunicat al Guvernului, premierul elen a afirmat că omologii săi europeni „au fost avizaţi” în legătură cu planurile sale şi că „vor respecta şi vor susţine” eforturile depuse de Grecia.