Dacă stai la bloc, trebuie să ştii asta! Cum se calculează, de fapt, întreţinerea apartamentului

Întreţinerea apartamentului, la bloc, are costuri care sunt afişate, lunar, de administrator. Este important de ştiut, pentru românii care locuiesc la bloc, modalitatea prin care se calculează cuantumul întreţinerii, pentru fiecare apartament, în parte.

03 mai 2023, 11:17
Dacă stai la bloc, trebuie să ştii asta! Cum se calculează, de fapt, întreţinerea apartamentului

Românii care locuiesc la bloc plătesc, lunar, întreţinerea, aceasta fiind obligatorie. Este important de știut că acest cost este format din contribuții calculate pe cap de persoană și contribuții pentru suprafața utilă. Cele două componente nu pot fi divizate.

Acest lucru înseamnă că şi dacă locuieşti singur, dar apartamentul are o suprafaţă utilă mare, costul întreţinerii va fi şi el mai mare.

Citeşte şi  Când va fi redeschisă turiștilor Transalpina, cea mai înaltă șosea din România

Administratorul trebuie să scadă din facturile totale cheltuielile convenite de adunarea generală a locatarilor cu proprietarii spațiilor comerciale înainte de defalcarea pe persoane și apartamente, în cazul celor care locuiesc în apartamente cu activităţi comerciale. De asemenea, în cazul în care nu există contoare de apă instalate în zonele comune sau la punctul de racordare, citirile de consum efectuate de la contoarele individuale ale apartamentelor nu vor fi considerate valabile, în conformitate cu articolul 38 alineatul (2) care prevede contorizarea în pereche. Dacă există astfel de contoare, administratorul este obligat să efectueze citiri lunare sau periodice și să le înregistreze în dosarul apartamentului respectiv.

Citeşte şi S-a stabilit valoarea bursei sociale pentru anul şcolar 2023-2024. Cât primeşte fiecare elev eligibil şi cum se poate obţine

O componentă importantă în calculul întreţinerii este cea rezervată fondului de reparaţii. Fondul de reparații finanțează diverse cheltuieli, cum ar fi repararea acoperișului, a fațadei și a lifturilor, precum și repararea conductelor și rețelelor de apă și de canalizare. În momentul în care au loc lucrări de reparaţii, costul întreţinerii va fi şi el majorat, în funcţie de numărul apartamentelor din bloc.