Dacia ar putea lansa un nou model de SUV compact, mai mic decât Duster, ce ar fi disponibil inclusiv în variante hibrid şi electric

Marca Dacia ar putea să lucreze la proiectul unui SUV similar cu Jeep Avenger, care să ofere propulsie hibridă și chiar electrică, pentru a „umple” golul dintre Dacia Spring și viitorul Duster.

31 ian. 2023, 09:57
Dacia ar putea lansa un nou model de SUV compact, mai mic decât Duster, ce ar fi disponibil inclusiv în variante hibrid şi electric

În ultimele luni, oficialii Dacia și Renault au confirmat faptul că marca românească va lansa două noi modele, în orizontul de timp de după debutul lui Duster (2024) și Bigster (2025). Mai mult decât atât, Xavier Martinet a detaliat și a spus că vor fi două modele compacte, dezvoltate pe platforma CMF-B, care se regăsește și azi pe Sandero și Jogger.

Publicația L’Automobile Magazine susține însă, bazat pe speculații tehnice, că Dacia ar putea să dezvolte un SUV mai mic decât Duster, care ar completa golul pe care marca îl are în prezent între Dacia Spring și Duster, o zonă în care Sandero Stepway reprezintă un produs extrem de atractiv pentru clienții din Europa, dar care nu este un SUV în adevăratul sens al cuvântului.

Noul model ar putea fi asemănător cu noul model Jeep Avenger, lansat anul trecut în Europa, inclusiv cu propulsie electrică, și care a câștigat titlul de Mașina Anului. „Intercalat între Spring și Duster, SUV-ul de buzunar Dacia va avea un format comparabil cu cel al Jeep Avenger (4,08 metri)”, scriu jurnaliștii francezi, care însă nu își bazează afirmațiile pe nicio sursă.

Dacia va avea cu certitudine o nouă generație Sandero care va dispune de propulsie electrică, după cum au declarat Denis Le Vot, CEO-ul Dacia, și Giles Le Borgne, șeful ingineriei în Renault Group, în timpul unei vizite în România, potrivit Profit.ro.

Citeşte şi: Autorităţile avertizează cu privire la un nou tip de atacuri cibernetice în numele Netflix

„În acest moment, noi dezvoltăm platforma CMF-BEV, pentru modelele R5 și R4 și Nissan Micra. Este o variantă electrificată a platformei CMF-B”, a spus Le Borgne. „Când vom ajunge la generația următoare Sandero, vom beneficia de această platformă CMF-BEV pentru mașinile Dacia. Platforma ne va permite să avem un Sandero multi-energie”.

Și Denis le Vot a confirmat această nouă generație: „Ne vom întâlni cu viitorul Sandero electric în 2028. Spring rămâne și el în discuție, vom vedea”. În același timp, un al doilea vehicul electric Dacia, construit pe platforma CMF-BEV, a fost menționat de Luca de Meo într-un din prezentările sale ale planului Renaulution, pentru anul 2024.

Nu este însă clar dacă pe lângă noul Sandero Dacia ar mai fi interesată să dezvolte un mini-SUV, de aproximativ 4,10 metri, cu trăsături mai clare decât Stepway, așa cum nu este foarte ușor de stabilit care ar putea fi cele două tipuri de caroserie compactă pe care Dacia le-ar putea aborda în anii care vin.

Se poate însă observa că unele companii auto din piață au lansat cel puțin două tipuri de caroserii SUV/crossover pe segmentul B, cum este cazul VW, cu T-Roc și T-Cross, sau Toyota cu Yaris Cross și C-HR, lângă care acum a introdus și un mic SUV electric.

Citește şi: Semnele care îţi arată că telefonul tău este urmărit sau ascultat. Tasta care îţi spune adevărul