Dacian Cioloş a chemat minerii la Bucureşti

Premierul Dacian Cioloş a chemat la o discuţie la Bucureşti reprezentanţii minerilor din Gorj care au plecat în marş spre Bucureşti încă de luni. Întrevederea ar urma să aibă loc chiar vineri la Ministerul Energiei.

15 apr. 2016, 06:25
Dacian Cioloş a chemat minerii la Bucureşti

Liderul sindical Dumitru Pârvulescu de la Federaţia Naţională Mine Energie a declarat la România TV că întâlnirea cu premierul Cioloş va avea loc la ora 13:00, la Ministerul Energiei.

„De săptămâna trecută am transmis problemele noastre pe masa Guvernului. Noi nu intrăm cu „arme” la negocieri…noi am negociat paşnic cu toate guvernele. Vrem să discutăm pe nişte chestiuni logice. Din punctul nostru de vedere se doreşte ca România să fie o piaţă de desfacere pentru energia altora. Problemele sunt simplu de rezolvat dacă se doreşte. E simplu sa se vada lantul de formare a pretului final la consumatori, de ce se umfla pretul la consumatori si de ce  producatorii strategici sunt dusi cu intentiea unora, după noi, spre insolventa. Să nu uităm că în urmă cu câteva luni Consiliul Concurenţei a făcut un raport la ce s-a întâmplat la Hidroelectrica”, a subliniat liderul minerilor.

Citeşte şi: Lovitură dură pentru tehnocraţi. Zeci de mineri au plecat spre Bucureşti GALERIE FOTO

Consiliul Concurenței a sancționat Hidroelectrica şi pe zece dintre partenerii săi contractuali cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii şi comercializării de energie electrică.

E foarte probabil să fie astfel de înţelegeri şi la companiile din domeniul nostru.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor, a punctat că „acum le-a venit mintea la cap minerilor şi au reuşit să sensibilizeze Guvernul”.

Citeşte şi: Minerii din Gorj au plecat în marş spre Bucureşti

Angajații Complexului Energetic Oltenia pregătesc un miting de amploare, în București, pentru a protesta împotriva concedierilor anunțate. Astfel, zeci de mineri din Gorj au plecat pe jos, luni, într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti.

Minerii protestează faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a sistemului energetic şi vor să depună mai multe memorii cu privire la disponibilizările de personal. În martie, compania a anunțat că are în vedere disponibilizarea a circa 2.000 de angajați, începând cu data de 1 iulie, potrivit planului de restructurare.

 
„Măsurile organizatorice necesare în anul 2016, privind reducerea activităţii de exploatare a cărbunelui şi de producere a energiei electrice, vor avea ca efect desfiinţarea unui număr de aproximativ 2.000 de posturi şi implicit încetarea raporturilor de muncă începând cu data de 1 iulie 2016 a unui număr de 2.000 de salariaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului”, scrie în proiectul de restructurare.