Dacian Cioloş, plătit cu 8.500 de euro pe lună de Comisia Europeană. Alţi 15 foşti comisari europeni, în aceeaşi situaţie

Premierul Dacian Cioloş a dat lămuriri privind indemnizaţia pe care o primeşte de la Comisia Europeană. Oficialul a explicat că indemnizaţia, care se aplică tuturor foştilor comisari europeni pe o perioadă de trei ani, "vine în urma unui regulament european", şi că banii nu provin "de la firme private care să aibă contracte cu Guvernul", aşa cum s-a speculat. Potrivit cotidianului german Die Zeit, 16 foști comisari europeni, printre care și Dacian Cioloș, primesc indemnizații de cel puțin 8.333 de euro de la Comisia Europeană.

03 nov. 2016, 08:51
Dacian Cioloş, plătit cu 8.500 de euro pe lună de Comisia Europeană. Alţi 15 foşti comisari europeni, în aceeaşi situaţie

Explicaţii premierului vin după ce în presă au apărut informații conform cărora Dacian Cioloș ar mai primi un salariu de la Bruxelles în timp ce exercită funcția de premier al României.

„Dacă ţineţi minte, eu am mai spus când am terminat mandatul, că există această indemnizaţie pentru toti foştii comisari europeni. O indemnizaţie de tranziţie care durează 3 ani după mandat, care se acorda pentru că există şi nişte restricţii profesionale pentru foştii comisari. Ea se acordă automat, fără nicio obligaţie din partea persoanelor respective faţă de Comisia Europeană şi se acordă tuturor foştilor comisari. A început în noiembrie 2014 şi merge până în noiembrie 2017. Ea apare în declaraţia de avere, totul a fost făcut transparent”, a declarat Dacian Cioloş.

VEZI AICI DECLARAŢIA DE AVERE A LUI DACIAN CIOLOŞ

Premierul a lămurit şi zvonurile potrivit cărora ar primi bani de la firme private care au contracte cu Guvernul.

Nu sunt bani care vin de la firme private care să aibă contracte cu Guvernul, nu sunt bani care să vină din partea altora care au interese la Guvern. Sunt bani pe care îi am de la o instituţie publică şi care vin în urma unui regulament european, dar nu au nicio legătură cu responsabilitatea pe care o am în momentul de faţă. Valoarea indemizaţiei este ceva mai mult de jumătate din salariul net de comisar european„, a adăugat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloș a mai spus că banii pe care îi primeşte de la Comisia Europeană nu i-au influențat activitatea de premier.

„Ca să clarific, poziția mea față de Comisia Europeană a fost foarte clară de la început. Când au fost de criticat lucruri, le-am criticat, când au fost de susținut, le-am susținut. Nu am nicio obligație față de Comisia Europeană. Nu sunt eu premierul care a primit un to-do list de la Comisia Europeană cu ce să facă și ce să dreagă. Eu am fost cel care a anunțat că România nu acceptă cotele de migranți, eu sunt cel care am negociat și insistat pentru implicarea CE pentru eliminarea vizelor pentru Canada. Deci nu am nicio problemă și vreau să fie foarte clar că independența mea este totală și sunt foarte conștient de responsabilitatea mea în calitate de premier”.

16 foști comisari europeni primesc indemnizații de cel puțin 8.333 de euro

Deși nu mai sunt în funcție de doi ani, 16 foști comisari europeni, printre care și premierul român Dacian Cioloș, încă primesc indemnizații de cel puțin 8.333 de euro, scrie cotidianul german Die Zeit, citat de Politico, conform Agerpres.

Foștii comisari din executivul european condus până în 2014 de Jose Manuel Barroso primesc aceste indemnizații pentru a nu se alătura unor mari companii imediat după ce părăsesc funcțiile de la Bruxelles. Cu toate acestea, scrie cotidianul german, mulți dintre foștii comisari care primesc indemnizațiile de tranziție sunt deja în poziții de conducere în mari companii, lucrează în firme de lobby sau sunt înalți demnitari.

Pe lista celor care lucrează deja, deși primesc indemnizația de tranziție, se află Karel De Gucht, fostul comisar pentru comerț, care a devenit între timp membru al consiliului de administrație al Arcelor Mittal și al companiei de telecomunicații Proximus, Connie Hedegaard, fostul comisar pentru combaterea schimbărilor climatice, care a devenit membru în consiliul de administrație al grupului Danfoss, și Dacian Coloș, fost comisar pentru agricultură, în prezent premierul României.

Conform legislației care datează din 1967, indemnizațiile sunt acordate timp de trei ani. În 2016, perioada de tranziție a fost redusă la doi ani, însă modificarea nu se aplică retroactiv.

CITEŞTE ŞI: Liberalii au validat propunerea ca Cioloş să fie candidatul pentru funcţia de premier. Cioloş: Am convingerea că putem lucra împreună