Dacian Cioloş anunţă suspendarea PNRR-ului Ungariei: „Cetăţenii de rând merită banii, nu ginerele lui Orban”. Cioloş, contrazis de Vera Jourova: „Nu s-a oprit nimic”

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, anunță suspendarea PNRR-ul Ungariei. Anunţul a fost făcut într-o postare pe Twitter, unde liderul USR PLUS a postat şi scrisoarea Comisiei Europene.

07 iul. 2021, 15:30
Dacian Cioloş anunţă suspendarea PNRR-ului Ungariei: „Cetăţenii de rând merită banii, nu ginerele lui Orban”. Cioloş, contrazis de Vera Jourova: „Nu s-a oprit nimic”

UPDATE: Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei.

„M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova.

Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, despre PNRR: „Suntem corigenţi pe toamnă. 13 din cele 24 de state au fost deja evaluate pozitiv, urmând să primească avansul”
Ea a amintit că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.

„Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat”, a precizat Vera Jourova.

Dacian Cioloş anunţă suspendarea PNRR-ului Ungariei.

„Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orban. (n.r. Viktor Orban, premierul Ungaria). Bine. @RenewEurope l-a cerut săptămâna trecută. De ce? Pentru că astăzi nu avem nicio garanție că bani vor fi destinaţi  ungurilor cinstiți –  și nu vor merge doar la prietenii lui Orban. Iată cele trei garanții pe care i le-am cerut lui Orban”.

Într-o altă postare pe Twitter, Dacian Cioloş explică: „Suspendarea planului (n.red. PNRR-ului Ungariei) nu înseamnă pedepsirea Ungariei. Înseamnă că nu susţinem cleptocrația lui Orban. Într-un Eurobarometru din iunie 2020, 87% dintre cetăţenii maghiari chestionaţi au răspuns că în Ungaria corupţia este răspândită. Ei sunt cei care merită banii, nu ginerele lui Orban”.

„Corupția din Ungaria lui Orban este „sistemică”, iar regimul său nu recunoaște jurisdicția EPPO. Garanțiile că banii contribuabililor europeni nu vor ajunge în buzunarele greșite trebuie solicitate ÎNAINTE de aprobarea planului de 7,2 miliarde de euro. Vom urmări acest lucru”, a mai scris Dacian Cioloş.

 

Viktor Orbán: Vin vremuri primejdioase, avem nevoie de rezerva de aur, de acoperire şi de siguranţă

Vin vremuri primejdioase, lumea nu îşi mai poate continua viaţa de dinaintea pandemiei, iar în asemenea vremuri avem nevoie de rezerve, de acoperire şi de siguranţă, a declarat prim-ministrul Ungariei Viktor Orban marţi, la o conferinţă de presă unde a participat împreună cu guvernatorul băncii centrale, potrivit MTI.

„Cantitatea mare de aur este importantă pentru oameni, pentru că ei au nevoie de bani, iar pentru aceasta banii trebuie să aibă valoare. Valoarea banilor este garantată de trei factori: aurul, banca centrală şi guvernul. Vin vremuri confuze, vin vremuri periculoase, lumea nu îşi mai poate continua viaţa de dinaintea pandemiei, în asemenea vremuri avem nevoie de rezerve, de acoperire şi de siguranţă”, a avertizat Viktor Orban, citat de news.ro.

Premierul Ungariei a mai anunţat că a decis ca rezervele de aur “să crească şi să fie păstrate acasă”.

Viktor Orbán a atras atenţia şi asupra faptului că procedura de a readuce în ţară rezervele de aur durează mai mulţi ani, iar în Ungaria, nu numai banii, dar şi aurul se păstrează în cele mai moderne condiţii de securitate internaţionale. Nu vorbim de o “dugheană”, Ungaria ocupă un loc foarte avansat şi în cursa tehnologiilor, a spus premierul.

György Matolcsy, guvernatorul MNB, a afirmat: ”Suntem într-un moment special şi plin de bucurie, deoarece aurul naţiunii s-a întors acasă, rezerva de aur a Ungariei a crescut”.

El a mulţumit pentru munca tuturor celor care au participat la repatrierea celor 63 de tone de aur care au sosit în Ungaria în ultimul an.
Guvernatorul băncii a apreciat că momentul este unul foarte special în istoria economiei, deoarece nivelul rezervei de aur a Ungariei nu a fost niciodată atât de mare.

Cîţu vrea să rămână la guvernare până în 2028 că să administreze banii din PNRR: Altfel ajung în buzunarele baronilor PSD