Dacian Cioloş despre negocierile PNL-PSD: „Nu înţeleg flexibilizarea asta. Ştim ce înseamnă asta, sunt multe guri de hrănit, baroni care aşteaptă bani”

Preşedintele USR consideră că decizia premierului desemnat Nicolae Ciucă de a-şi depune mandatul, este o decizie corectă, dar ironizează negocierile cu PSD.

02 nov. 2021, 20:22
Dacian Cioloş despre negocierile PNL-PSD: „Nu înţeleg flexibilizarea asta. Ştim ce înseamnă asta, sunt multe guri de hrănit, baroni care aşteaptă bani”

UPDATE:

Dacian Cioloș, președintele USR, a spus, marși seară, imediat după declarațiile lui Florin Cîțu privind deciziile luate în PNL despre negocierile cu PSD și USR. „Nu înțeleg asta cu flexibilizarea. Am înțeles că vor un guvern cât mai rapid. Nu contează cine-i primul, cu 5 minute, cu o oră înaijte, cum ne vom întâlni, ci ceea ce vom face după aceste discuții”, a spus Dacian Cioloș, după declarațiile lui Florin Cîțu.

Președintele USR, Dacian Cioloş, a spus, marți seara, că așteaptă un semn de la PNL deși în ultimele zile s-a văzut clar că se negociează intens cu PSD.

UPDATE Scandal în şedinţa PNL în care se hotărăşte dacă liberali vor căuta să se alieze în vederea guvernării cu PSD sau cu USR. Ce a cerut Florin Cîţu în BPN

„Ei spun că n-au mandat să negocieze cu noi, dar văd că împart ministerele cu PSD. Noi am cerut un mandat să începem discuții concrete dacă PNL ăși dorește acest lucru.

După ce eu am încercat și USR a încercat cu un guvern minoritar, se știa că nu există susținere pentru un asemnea proiect. Dacă ar fi vrut să refacem coaliția, lucrul acesta se putea face.

Discuțiile au loc la masă, nu prin presă. Am avut și diferite discuții, în care am transmis același mesaj, să avem un mandat clar.

Acum lucrurile sunt clare, între o majoritate pe care să o facă cu USR, sau, dacă vor, o majoritate cu PSD. Știm ce înseamnă asta, sunt multe guri de hrănit, baroni care așteaptă bani. Am văzut ce au făcut cu justiția, sper ca lucrurile astea să nu uite alegătorii”, a spus Dacian Cioloș.

Ion Iordache este al 15-lea liberal care părăseşte grupului parlamentar al PNL: „Este un act de protest faţă de noua conducere a partidului”

Dacian Cioloș a vorbit, marți seara, la B1 TV, despre negocierile care se poartă în această perioadă pentru formarea unui nou guvern, susținând că președintele Klaus Iohannis va decide în ce direcție se va întrepta PNL.

„Eu mă consider ca potențial partner al PNL. Va fi decizia lor, dacă va fi să mergem împreună. Dacă vor decide să meargă cu PSD, nu mai contează. Tot PNL va plăti. Au făcut campanie împotriva PSD pentru modernizarea țării și acum pică ei în brațele PSD.

Nu e problema noastră. USR va fi o alternativă la ce vor deveni partidele vechi. Își va asuma asta și din opoziție. Fiecare trebuie să înțeleagă că suntem, din punct de vedere politic, pe o zonă de electorat comun. Nu cred că era foarte greu pentru să înțeleagă că USR voia transparență în cheltuirea banului public.

E o evidență, că președintele are influență în PNL. Avem claritate, vom vedea în zilele următoare ce se va întâmpla. Dacă PNL va merge spre o înțelegere cu PSD, vor pleca probabil din partid, cei care au plecat din grupurile parlamentare.

Motive vor găsi și justificări dacă se vor înțelege cu PSD. O astgel de înțelegere nu văd ce ar aduce bun României”, a spus Dacian Cioloș.

Liderul USR Dacian Cioloş afirmă că decizia premierului desemnat Nicolae Ciucă de a-şi depune mandatul e o decizie corectă şşi a remarcat că în ultimele ore este vizibilă intenţia unor lideri din PNL de a se arunca în braţele PSD. El a arătat că refacerea coaliţiei este de preferat pentru că există deja un program de guvernare negociat, o structură a Executivului pe care s-au pus de acord, astfel că ar putea fi rapid operaţional un astfel de guvern. Dacă opţiunea e PSD, USR trece în opoziţie, a precizat Cioloş.

”Din păcate, însă, în ultimele ore, vedem că intenţia unor lideri din PNL – şi înţeleg că nu este încă o decizie luată în PNL, dar apare tot mai evidentă intenţia unor lideri din PNL  – este de a se arunca în braţele PSD şi reformarea unei frăţii a partidelor vechi”, a declarat Cioloş.

El a transmis că speră ca PNL să se mai gândească bine, la ce duce acest drum. ”Să avem în perioada imediat următoare o discuţie de clarificare, să vedem dacă e şi intenţia lor şi dacă această coaliţie este în continuare fezabilă. Altfel, urmează să se nască o alianţă toxică, al cărei scop va fi păstrarea privilegiilor şi piedici pentru dezvoltarea României”, a susţinut liderul USR.
”Dacă alegerea PNL va fi PSD, atunci USR va intra, evident, în Opoziţie, va rămâne singura forţă politică proeuropeană, cu adevărat liberală, modernizatoare pentru România şi care vrea o justiţie independentă”, a mai spus Cioloş, precizând că nu vede cum se vor face reforme într-un guvern cu PSD.