Dacian Cioloş, după vizita premierului moldovean, Pavel Filip: Acum totul depinde de guvernul de la ‪Chişinău‬

Premierul Dacian Cioloş a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook că este atent la "aşteptările justificate" ale cetăţenilor de peste Prut referitoare la aplicarea reformelor de către Guvernul condus de Pavel Filip. În acest sens, şefului Executivului român a precizat că împrumutul de 100 de milioane de euro pe care îl va acorda Republicii Moldova "va acționa ca un pod în caz de necesitate" până când aceasta va semna un acord cu FMI.

26 ian. 2016, 14:48
Dacian Cioloş, după vizita premierului moldovean, Pavel Filip: Acum totul depinde de guvernul de la ‪Chişinău‬

Dacian Cioloş a precizat că România e „pregătită să ajute Republica Moldova, dar avem condiții, pentru a fi siguri că banii vor fi folosiți cu adevărat în favoarea cetățenilor”.

Citeşte şi: Cioloş: România va ajuta financiar Moldova. Înainte de prima tranşă, ne dorim măsuri concrete de reformă VIDEO

„Suntem foarte atenți la așteptările, de altfel justificate ale populației din Republica ‪‎Moldova‬, referitoare la necesitatea reluării și a aplicării reformelor și a luptei împotriva corupției, acestea fiind valori promovate și de ‪România‬ și de Uniunea Europeană.

Întâlnirea de astăzi cu noul prim-ministru Pavel Filip ne-a ajutat să înțelegem mai bine situația din Republica Moldova, inclusiv cea financiară. Pentru că înțelegem nemulțumirile oamenilor, l-am îndemnat pe premier să dialogheze cu societatea civilă interesată de reforme.

Suntem pregătiți să ajutăm Republica Moldova în acest moment greu, dar avem condiții, pentru a fi siguri că banii vor fi folosiți cu adevărat în favoarea cetățenilor. Ne vom coordona și cu Uniunea Europeană. Dimineață am avut o convorbire telefonică cu comisarul european Johannes Hahn și am convenit pașii următori.

Împrumutul românesc va acționa ca un pod în caz de necesitate până când Moldova va intra într-un acord cu FMI, urmând ca și Uniunea Europeană să urmărească aplicarea reală a reformelor prevăzute în Acordului de Asociere.

Guvernul României susține programul de reformă al Republicii Moldova, în măsura în care guvernul demonstrează că vrea să facă aceste schimbări. Acum totul depinde de guvernul de la ‪Chișinău‬„, a scris premierul român pe pagina sa de Facebook.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, într-o conferinţă comună cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip, că Executivul de la Bucureşti este pregătit să sprijine parcursul european şi programul de reformă al Guvernului de la Chişinău, însă Republica Moldova trebuie să vină cu câteva măsuri care să arate voinţă de reformă.

Dacian Cioloş a declarat, marţi, la finalul întâlnirii cu noul premier al Republicii Moldova, că banii vor ajunge la Chişinău doar după măsuri concrete de reformă.