Dacian Cioloş: Pledez pentru toleranţă cu respectarea ideii de familie tradiţională

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, într-un interviu acordat Hotnews.ro, referindu-se la căsătoria între persoanele de acelaşi sex, că pledează pentru toleranţă şi pentru respectarea ideii de familie tradiţională.

20 oct. 2016, 17:15
Dacian Cioloş: Pledez pentru toleranţă cu respectarea ideii de familie tradiţională

„Eu pledez pentru toleranţă cu respectarea ideii de familie. Avem o Constituţie, cred că familia e un element important, un nucleu al societăţii din România şi nu cred că ideea de familie în România ar trebui sistematic pusă în contradicţie cu ideea de toleranţă”, a declarat Dacian Cioloș.

Premierul a fost întrebat pentru ce pledează, dat fiind că preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru toleranţă în privinţa interzicerii căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Solicitat să precizeze dacă se referă la familia tradiţională, respectiv la comuniunea dintre un bărbat şi o femeie, şeful Executivului a răspuns afirmativ.

În ceea ce priveşte modul în care se manifestă toleranţa, Dacian Cioloş a precizat: „Toleranţa se manifestă respectând alegerile pe care alţii le fac”.

Citeşte şi:  Poziţia lui Iohannis în privinţa definiţiei familiei din Constituţie: Este greşit să mergem pe calea fanatismului religios

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat ce părere are despre demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.

„În chestiunea modificării Constituției, încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni puțin mai încolo rândul meu. Însă, în acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred. Fiindcă eu aparțin, provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Eu sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt.”

Patriarhia a replicat joi că demersul Coaliţiei pentru Familie nu reprezintă „o solicitare ultimativă” şi nu poate fi considerat o „cale a fanatismului religios” sau o dovadă de intoleranţă, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia.

Citeşte şi:  Patriarhia îi răspunde lui Iohannis: Demersul Coaliţiei pentru Familie nu poate fi considerat o „cale a fanatismului religios”