Dacian Cioloş: „PNL nu reuşeşte să gestioneze procesele legislative, iar PSD manevrează instituţii în scopuri politice”

Dacian Cioloş iese la atac după decizia CCR, care a declarat neconstituţionale atât OUG pentru extinderea mandatelor aleşilor locali, cât şi legea votată în parlament, cu acelaşi obiect. Preşedintele PLUS acuză atât PNL cât şi PSD de faptul că lupta lor politică aruncă în vid legislativ România, pentru a doua oară de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 13:15
Dacian Cioloş: „PNL nu reuşeşte să gestioneze procesele legislative, iar PSD  manevrează instituţii în scopuri politice”

„Colaps generalizat

E a doua oară în această criză când România rămâne complet descoperită. Prima dată a rămas fără cadru legislativ necesar stării de urgență, iar acum rămâne fără aparat administrativ funcțional la nivel local.

Cauzele sunt profund politice. Pe de-o parte, PNL, care nu reușește să gestioneze procesele legislative, iar pe cealaltă parte avem PSD, care manevrează instituții în scopuri politice. Ambele partide se comportă iresponsabil în raport cu interesul cetățeanului și cu procesele democratice.

Guvernul a adoptat o ordonanță de prelungire a mandatelor aleșilor locali, iar Parlamentul a validat-o prin lege. Ambele au fost respinse astăzi de Curtea Constituțională.

Mai avem puține zile până când legea de prelungire a mandatelor trebuie să intre în vigoare. Cel puțin cinci zile sunt necesare pentru respectarea procedurilor constituționale, dacă legea se adoptă cu procedura de urgență: două zile pentru a putea fi contestată la CCR și încă trei pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Vă mai rămâne puțin timp pentru a o dezbate și vota.

Într-o săptămână am putea rămâne fără primari sau președinți de consilii județene. Iar asta nu se mai îndreaptă dând apoi o lege, așa cum ați făcut atunci când au fost declarate neconstituționale amenzile pe perioada stării de urgență. Odată încetat mandatul, el nu poate fi reluat sau prelungit.

Stimați guvernanți, stimați parlamentari, astăzi trebuie să începeți să redactați o lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali măcar pentru trei luni, cât ar fi necesar pentru organizarea alegerilor. Altfel, în următoarele zile, din ce în ce mai multe localități și județe vor rămâne fără conducere.”, a scris pe Facebook fostul premier.

Citeşte şi: PSD, reacţie vehementă după decizia CCR: „A reuşit să oprească sifonarea banilor de la stat de către clinicile PNL!”