Dacian Cioloş vrea locul lui Iohannis: „Nu scrie nicăieri că preşedintele partidului este automat şi candidatul la Preşedinţia României”

Liderul PLUS ia în calcul o candidatură la alegerile prezidenţiale chiar dacă va pierde alegerile interne în favoarea lui Dan Barna.

27 iun. 2021, 18:26
Dacian Cioloş vrea locul lui Iohannis: „Nu scrie nicăieri că preşedintele partidului este automat şi candidatul la Preşedinţia României”

Dacian Cioloş spune că nimic nu-l împiedică să candideze la Preşedinţie, după ce se termină mandatul lui Klaus Iohannis, chiar dacă nu va câştiga duelul cu Dan Barna pentru conducerea USR-PLUS.

Dacian Cioloş, aflat în competiţie pentru câştigarea funcţiei de preşedinte unic al USR PLUS, a declarat, la Aleph News, că ar putea candida la Preşedinţia României şi dacă nu va fi liderul partidului. USR PLUS îşi va alege liderul unic la Congresul din 2 octombrie.

„Chiar dacă nu voi şi preşedintele partidului nimic nu m-ar impiedica să candidez şi la Preşedinţie pentru că USR PLUS are o procedură de alegere şi de validare a candidatului la Preşedinţia României care nu este legată intrinsec de preşedinţia partidului. Nu scrie nicăieri că preşedintele partidului este automat şi candidatul la Preşedinţia României”, a declarat copreşedintele USR PLUS.

„USR Plus trebuie să evolueze de la un partid anti-sistem la un partid al reformelor şi modernizării. (…) „Am discutat cu Dan Barna ca partidul să rămână unit. (…) Nu mi-e teamă deloc de o candidatură. (…) Voi candida, vor fi şi alţi candidaţi. (…). Trebuie să funcţionăm uniţi în interiorul partidului. (…) Este un lucru bun să fie mai multe curente în partid. (…) Să nu mai existe scandaluri în interiorul partidului. (…)”, a declarat Dacian Cioloş pentru Aleph News, vorbind despre ce-o să se întâmple la Congresul de alegere a noii conduceri USR – PLUS.

Copreşedintele USR PLUS susţine că va candida pentru şefia partidului, iar în competiţie vor fi probabil mai mulţi candidaţi. Dacă nu va fi preşedintele USR – PLUS, asta nu înseamnă că nu poate candida la Preşedinţia României în 2024, arată el:.

„O să vin cu un program prin care o să pun un mod de funcţionare al partidului prin care să nu mai existe riscul acesta de tabere care să se afle în conflict una cu cealaltă, să existe în interiorul partidului aproape oficializat, formalizat, o putere şi o opoziţie, unii să fie ascultaţi mai mult decât sunt ascultaţi ceilalţi şi sper ca un astfel de program să aibă susţinere şi chiar să-l pot să-l pun în practică.”, a afirmat Cioloş.

„Se poate întâmpla lucrul acesta şi poate chiar ar fi un lucru bun. Dar aici depinde de persoana respectivă, depinde de percepţia nu doar a membrilor partidului pentru că preşedintele partidului este ales de membrii partidului. Şi aici, apropo, preşedintele partidului USR PLUS nu e ales de Congresul USR Plus ci este ales prin votul tuturor membrilor, dar candidatul la Preşedinţia României trebuie să fie o persoană care să aibă o susţinere mai largă, chiar şi dincolo de membrii partidului. Şi pentru asta, cu siguranţă, vom avea o procedură, la vremea respectivă. Vorbesc deocamdată de un candidat al USR PLUS”, a declarat Dacian Cioloş.
Ruxandra Cibu Deaconu a fost aleasă preşedintele USR-PLUS la Sibiu. Victorie a lui Cioloş în fieful lui Barna
Despre un potenţial tandem preşedinte-premier cu Dan Barna pentru 2024, Dacian Cioloş spune că este prea devreme să se pronunţe: „Este prea devreme să vorbim de lucrul acesta. Vobim de organizarea internă a partidului şi, cum v-am spus, până să vorbim de candidatul la Preşedinţie noi trebui să demonstrăm că putem guverna România şi o guvernăm eficient şi abia după aceea putem vorbi şi despre candidaturi la prezidenţiale” .

Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a declarat în iunie, la TVR, că pe data de 2 octombrie va avea loc congresul pentru desemnarea noii conduceri a alianţei. Acesta a reiterat că va candida pentru funcţia de preşedinte.

Misiunea lui Klaus Iohannis la Preşedinţia României se încheie în 2024, după al doilea mandat permis de Constituţie.
Dan Barna nu e de acord cu varianta lui Dacian Cioloş de a se retrage amândoi din competiția pentru șefia USR-PLUS: „Merg mai departe”