Daily Mail, un nou ATAC: Româna riscă să ajungă a doua limbă din Marea Britanie

Presa britanică merge mai departe cu "războiul" declanşat în ultima perioadă împotriva imigranţilor români. Jurnaliştii de la Daily Mail au făcut o incursiune într-un carier sărac al Bucureştiului, realizând un reportaj care i-a făcut să se întrebe dacă româna va deveni a doua limbă vorbită în Marea Britanie după ianuarie 2014, când vor fi ridicate restricţiile impuse până acum românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii.

RomaniaTV.net
16 feb. 2013, 13:21
Daily Mail, un nou ATAC: Româna riscă să ajungă a doua limbă din Marea Britanie

Marea Britanie riscă să fie invată de români şi bulgari din ianuarie 2014, când aceştia vor căpăta drepturi depline de lucru în regat, datorită legislaţiei privind libertatea de mişcare, scrie Daily Mail.

Reporterul Guy Adams a tras această concluzie după ce a realizat un reportaj în Bucureşti, inclusiv în catierul Ferentari. Aici, el a întâlnit mai mulţi oameni care aşteaptă anul 2014 pentru a ajunge la muncă în Marea Britanie. Deşi în reportaj prezintă şi oameni fără adăpost care speră să ajungă în Marea Britanie, dar şi oameni care au un serviciu, însă consideră că munca lor ar fi mai bine răsplătită în Regatul Unit, materialul este ilustrat doar cu fotografii cu oameni fără casă sau cu handicap, imagini care sugerează că Anglia ar urma să fie invadată de români inapţi de muncă şi care ar urma să cerşească.

„Uitaţi-vă în jur. Nu este nimic. Nu sunt locuri de muncă, nu sunt bani”, le-au spus oamenii jurnaliştilor englezi. Singura lor speranţă este că vor ajunge în Marea Britanie, iar Londra este destinaţia lor preferată. Odată ajunşi acolo, prima oprire pe care o fac este la un centru de distrubuţie al publicaţiei „The Big Issue”, un ziar publicat şi vândut în numele oamenilor străzii, pentru a se înregistra ca vânzător ambulant. Automat, ei primesc, „datorită unei breşe în regulamentul imigrării în Uniunea Europeană”, un număr de asigurare socială şi dreptul de muncă, notează Daily Mail, adăugând că în 2012 unul din trei vânzători ambulanţi din Marea Britanie era român.

Câştigurile ca vânzător ambulant sunt destul de mari, între 40 şi 45 de lire pe săptămână, bani pe care mulţi nu îi câştigă în România.

CITEŞTE ŞI: Marea Britanie vrea să limiteze accesul imigranţilor la serviciile medicale gratuite

Pentru cei mai mulţi, vânzarea de ziare este doar începutul; odată stabiliţi în Londra, oamenii caută de lucru în alte domenii şi cei mai mulţi dintre ei fie trimit bani familiilor rămas acasă, fie încearcă să strângă pentru a-i aduce şi pe ei în Marea Britanie.

„Nu trebuie să petreci prea mult timp pe străzile desfundate din Ferentari pentru a înţelege de ce atât de mulţi oameni sunt disperaţi să plece”, scrie reporterul.

„Această mahala este văzută ca o zonă interzisă pentru bucureştenii obişnuiţi, din cauza traficanţilor de droguri, a prostituatelor şi a criminalităţii. Ziua, femeile prea sărace pentru a-şi permite o haină, ie pe stradă în halat pentru a cumpăra conserve şi ţigări de la magazinele cu gratii menite să asigure siguranţa vânzătorului şi a măprfii. Noaptea, taximetriştii refuză să intre pe străzile lăturalnice, de teama că ar putea fi jefuiţi”, scrie reporterul britanic, adăugând că în Ferentari locuiesc 90.000 dintre săracii Uniunii Europene. Cum mulţi au plecat de aici spre Marea Britanie, vorba că în Regatul Unit pâinea se câştigă mai uşor a circulat repede; iar disperarea lor este mai mare şi decât teama că agenţiile prin care încearcă să plece le vor lua o mare parte din bani, odată ce vor începe să lucreze în Londra. „Dar, când nu ai nimic, trebuie să rişti”, spun oamenii.

Jurnaliştii britanici se tem că, dacă până acum poloneza a fost a doua limbă vorbită în Marea Britanie, româna îi va lua curând locul. Statisticile prezentate de Daily Mail arată că 40.000 de români se mută anual în Marea Britanie , iar un studiu realizat de MigrationWatch UK arată că această cifră va creşte la 70.000 în ianuarie 2014, dat fiind că în România salariul mediu este sunt sub 400 de lire pe lună, în timp ce în Marea Britanie acesta atinge 2.208 lire.