Damele de companie din perioada războiului au rămas în istorie VIDEO

Prostituţia era o meserie înregistrată oficial în perioada celui de-al doilea război mondial. Activitatea damelor de companie şi punctele lor de lucru erau înregistrate într-un dosar la Chestura Alba Iulia. Din 89 de prostituate "cu acte în regulă", multe erau şcolite şi cunoşteau limbi străine. Probabil astfel le era mai uşor să comunice cu soldaţi străini care le căutau serviciile.

RomaniaTV.net
04 feb. 2012, 16:14
Damele de companie din perioada războiului au rămas în istorie VIDEO

Damele de companie care făceau furori în perioada celui de-al Doilea Război Mondial cunoşteau trei limbi străine şi mergeau la controale medicale în fiecare lună, scrie Adevărul. De asemenea, ele îi anunţau pe poliţişti de fiecare dată când aveau vreo plecare în interes de serviciu în alt oraş. Asta deoarece cea mai veche meserie din lume era legală şi nu era o ruşine să fie practicată. Prostituatele vremii figurează în documentele de la Arhivele Naţionale din Alba.

Cele mai multe îşi practicau meseria în hoteluri de lux. Chiar dacă au fost uitate de clienţi, damele şi-au asigurat intrarea în paginile de istorie. La Arhivele Naţionale Alba se găseşte Dosarul prostituatelor, întocmit de Chestura de Poliţie a vremii, unde erau trecute 89 de dame de companie. Descrierea din dosar era una detaliată: pe lângă datele de identificare, în registru apare descrierea fizică, nivelul de educaţie, limbile străine cunoscute, dar şi numele restaurantului sau cafenelei unde îşi practicau meseria. Clienţii lor erau din toate categoriile sociale, de la soldaţii spilcuiţi şi cu mănuşi albe, până la simpli muncitori.

Prostituatele nu erau privite, însă, cu ochi buni de toţi oamenii vremii, existând şi plângeri împotriva „femeilor stricate”.

„Pe strada noastră locuieşte o persoană, zisă Livia, fostă locuitoare la Hotelul Bulevard care şi astăzi continuă acea meserie murdară, astăzi când avem o ţară democrată şi dă posibilitatea oricui să muncească dacă vrea. Această persoană nu vrea decât să umble luxos îmbrăcată şi să cheltuiască zilnic 50, 60 de mii pe dulciuri şi fructe. Dar noi nu mai putem suferi zi şi noapte scandalurile. Noi muncim ziua, iar noaptea vrem linişte. Avem copii care ne întreabă de ce merg soldaţii sovietici în casa din vecini. Vă rugăm să faceţi mutarea ei mai la periferie. Vă rugăm să rezolvaţi acest caz destul de înjositor într-un oraş mic ca Alba Iulia”.