Damian Drăghici a fost numit consilier de stat pe problemele romilor al premierului Ponta

Artistul Damian Drăghici, de origine romă, singurul muzician român care a câştigat un premiu Grammy, a fost numit, marţi, consilier de stat pe problemele romilor în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta, informează un comunicat transmis de Guvern, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
12 iun. 2012, 13:57
Damian Drăghici a fost numit consilier de stat pe problemele romilor al premierului Ponta

Damian Drăghici a fost ambasador pentru minoritatea romă în Anul European al Egalității de Șanse pentru Toți (2007) și în Anul European al Dialogului Intercultural (2008).

În acelaşi comunicat se mai arată că, având în vedere situaţia creată de mutarea cetăţenilor români de etnie romă din zona Craica a municipiului Baia Mare în fostele clădiri ale societăţii comerciale Cuprom, Guvernul, prin Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), a iniţiat, de săptămâna trecută, o serie de demersuri care vizează soluţionarea acestei probleme.

Astfel, pe 7 iunie 2012, Biroul regional Nord-Vest Cluj-Napoca al ANR a prezentat un raport cu privire la situatia romilor relocaţi din Baia Mare. Conform procedurii, reprezentanţii ANR de la nivel local au monitorizat situaţia de la faţa locului, vizitând clădirile fostei fabrici Cuprom. De asemenea, aceştia au purtat discuţii cu membrii familiilor de romi şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale – Direcţia de Asistenţă Socială Baia Mare.

Pe baza acestui raport, în data de 11 iunie, preşedintele ANR a înaintat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o plângere îndreptată împotriva primarului Cătălin Cherecheş şi a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitând o analiză şi pronunţarea unei decizii referitoare la politicile publice destinate romilor la nivelul autorităţilor locale băimărene.

În plângerea înaintată CNCD, preşedintele ANR atrage atenţia asupra faptului că cetăţenii de etnie roma din zona Craica constituie un grup vulnerabil, ca urmare a marginalizării şi stigmatizării acestora de către societate. Conform acestuia, mutarea romilor din zona Craica într-un spaţiu care a fost utilizat în trecut pentru activităţi industriale şi care nu a fost decontaminat şi transformat în spaţiu destinat locuirii constituie o formă de tratament diferenţiat pe criteriul etniei, care încalcă dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la un mediu sănătos şi dreptul la locuire.

De asemenea, relocarea unui grup vulnerabil fără existenţa unei strategii şi fără o consultare prealabilă a celor vizaţi consitutie un abuz şi o încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, se mai arată în comunicat.

În acest sens, reprezentanţii locali ai ANR au întocmit o serie de recomandări menite să răspundă nevoilor comunităţii de romi din Baia Mare. Astfel, experţii ANR propun includerea unui proiect pilot dedicat romilor în Planul de dezvoltare locală, care să cuprindă măsuri educaţionale, ocupaţionale, de sănătate publică, dezvoltare comunitară şi desegregare, urmând a fi sprijinit de autorităţile centrale, regionale şi locale. De asemenea, ANR recomanda alocarea unui fond din bugetul local pentru capacitarea primăriei şi a Consiliului Local în vederea absorbţiei fondurilor europene dedicate dezvoltării teriotoriale cu accent pe incluziunea socială.

Alte acţiuni vizează asigurarea transportului în comun şi a transportului copiilor la şcoală, asistenţei medicale primare permanente şi a accesului la utilităţi.

Europarlamentarul PDL Petru Luhan a sesizat Comisia Europeană cu privire la situaţia romilor din Baia Mare mutaţi de autorităţile locale în spaţiile fostului combinat Cuprom, pe care a descris-o ca o gravă acţiune de discriminare şi încălcare a drepturilor omului.

O scrisoare oficială a fost adresată de eurodeputatul PDL atât preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât şi Comisarului European pentru Apărarea Drepturilor Omului, Viviane Reding.

Şi Ambasada SUA la Bucureşti şi-a exprimat miercuri îngrijorarea pentru acţiunea Primăriei din Baia Mare de mutare a unor familii de romi în spaţiile combinatului Cuprom, cerând autorităţilor române, de nivel local şi central, măsuri prompte pentru a garanta protecţia socială a acestora.

Presa a relatat că Primăria Baia Mare a organizat în seara zilei de 1 iunie o acţiune de mutare a câteva sute de romi din zona Craica în spaţii care au aparţinut combinatului dezafectat Cuprom, unii dintre aceştia acuzându-l pe primarul Cătălin Cherecheş deoarece locuinţele sociale alocate ar fi fost improvizate, iar în unele dintre acestea ar fi fost recipient cu substanţe chimice periculoase. Mai mulţi copii şi adulţi romi au fost duşi la spitalul local, reclamând stări de rău pe fondul intoxicării cu substanţe chimice.

Trei organizaţii nonguvernamentale – Romani CRISS, Şanse Egale şi Asociaţia Umanitară Împreună – au transmis o scrisoare deschisă în care acuză „acţiunea inumană” a Primăriei Baia Mare.


loading...