Dan Andronic: „Hellvig este un om cu experienţă”

Crin Antonescu a ieşit din anonimatul autoimpus şi anunţă că nu exclude varianta candidaturii lui Eduard Hellvig la alegerile prezidențiale din 2024. Politicianul îl consideră pe fostul șef al SRI un om inteligent care ar face față cu brio unei astfel de provocări. Dan Andronic comentează scenariul într-ul editorial EVZ.

18 aug. 2023, 09:27
Dan Andronic: „Hellvig este un om cu experienţă”

„Eduard Hellvig a plecat din fruntea SRI după 100 de luni de directorat. Cel mai lung mandat din istoria scurtă a serviciului de informații. A dovedit că este un om care poate conduce această instituție, temută de oamenii politici autohtoni și apreciată de partenerii externi, fără excese de autoritate, orgolii sau încălcări ale mandatului democratic. Nu a fost o perioadă lină. Atât pe plan extern, vezi invazia din Ucraina, sau intern. Sunt convins că au existat momente tensionate, între Hellvig și Iohannis, sau cei din jurul său, dar aceste conflicte nu s-au văzut în societate. Sau în presă.

Crin Antonescu, despre candidatura lui Eduard Hellvig la alegerile prezidențiale. ”Este o ipoteză de luat în seamă”
Personal, cred că gestul său de curaj și demnitate prin care în 2018 a denunțat Protocoalele Secrete dintre SRI și DNA, a fost lovitura decisivă dată Binomului Coldea-Kovesi. A arătat societății românești dimensiunea cancerului instituțional. Dându-i ocazia să înceapă tratamentul. Dacă a reușit sau nu, asta rămâne de discutat.

De aceea nu m-aș mira ca Generalul Negru, Florian Coldea, între două călătorii la Monaco, când ațipește în avion, să se trezească transpirat, cu amintirea ședinței de Birou Executiv din ianuarie 2017, să dea spasmodic din cap, scrâșnind din dinți. Întrebându-se unde e. După care își revine, reintră în rolul de consultant al intereselor străine, mai comandă o șampanie pe Coasta de Azur și este mulțumit că este plătit cu bani foarte mulți. Străini.

Biografia densă a lui Eduard Hellvig
Eduard Hellvig este un om foarte tânăr, are doar 48 de ani. Dar are în spate o biografie extrem de densă. Sunt convins că mulți nu o cunosc, așa că o rezum rapid.

Între 1998-2000, a fost consilier politic al vice-președintelui PNL, Horia Rusu, al Ministrului de Interne, Constantin Dudu Ionescu, și a fost consilier al candidatului la președinție, Mugur Isărescu.

În 2004, a fost ales deputat PUR în Parlamentul României. A fost  secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și a fost membru al Adunării Parlamentare NATO.

În 2006, Hellvig a fost numit printre primii europarlamentari ai României.

Din 2008, s-a alăturat Partidului Național Liberal, iar în 2009 a devenit consilier al președintelui PNL, Crin Antonescu. A rămas secretar general al partidului între 2011 și martie 2014.

În 2012, a fost numit ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului în Guvernul Victor Ponta.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, Hellvig a fost reales ca deputat pentru Colegiul uninominal nr. 4, Ilfov. A fost vicepreședinte al Camerei Deputaților și a ocupat posturi în Comisia pentru Afaceri Europene și în Delegația României la Adunarea Parlamentară NATO.

În septembrie 2013, a demisionat din Parlament pentru a-și îndeplini rolul de europarlamentar.

În alegerile din 2014 a fost cel mai apropiat consilier al lui Klaus Iohannis.

În 2 martie 2015 a fost numit director al SRI. Până în iulie 2023.

Momentul 2024
O carieră politică cum puțini oameni au avut ocazia să pună pe tapet. Care nu este marcată de scandaluri. Un element extrem de important în economia discuției despre viitor. Poate că de aceea au început speculațiile despre o posibilă candidatură la președinția României”, a scris Dan Andronic pe EVZ.

Articolul integral, pe evz.ro

 

Citește și Alegeri prezidențiale 2024. Cine îl va urma pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Primele pariuri oficiale