Dan Barna, declarații halucinante în scandalul CFR: „Nu e nici prima, nici ultima dată. Trenul a ajuns până la urmă la destinație. Situația se poate repeta. Pentru mine subiectul e închis”

Formularea șefului CFR Călători, care a transmis că nu e treaba lui să găsească o soluție privind întârzierea trenurilor, a fost una nefericită, a declarat Dan Barna, considerând că subiectul ar trebui închis. "Nu ajută pe nimeni o isterie falsă", a punctat vicepremierul.

30 iul. 2021, 13:14
Dan Barna, declarații halucinante în scandalul CFR: „Nu e nici prima, nici ultima dată. Trenul a ajuns până la urmă la destinație. Situația se poate repeta. Pentru mine subiectul e închis”

Dan Barna: „Nu e nici prima, nici ultima dată. Trenul a ajuns până la urmă la destinație”

„Sunt convins că ați văzut declarația colegului nostru, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Din punctul nostru de vedere subiectul este încheiat. A fost o formulare nefericită în primă fază a acestei situații. Nu ajută pe nimeni o isterie falsă. Trebuie sa evaluam oamenii, inclusiv directorul de la CFR, în funcție de activitățile pe care le au și nu în funcție de o declarație”, a declarat Barna.

Au mai fost astfel de incidente, nu e nici primul, nici ultimul, a mai spus Dan Barna, dând de înțeles că situația a fost gestionată corect și că nu se putea face mai mult.

”Nu este nici prima dată, nici ultima dată când, din cauza accidentelor sau a fenomenelor meteo extreme, se întâmplă astfel de evenimente. Ceea ce însă este foarte important, învățământul principal pe care îl tragem și un obiectiv al directorului CFR Călători este un plan de management de reacție în situație de criză. Pentru că a fost o criză. De trei luni de zile acest om a început să facă schimbări semnificative la CFR Călători.

Puteți sa va certați cu mine cât doriți. E foarte frumos să spunem: să se trimită un autocar. Dacă ești pe câmp, unde nu e drum, la 2 noaptea, nu poți să trimiți 30 de autocare să vină transbordate cu elicoptere ca să ia 1.000 de oameni. Asta este realitatea factuală”, a adăugat Barna.

Dan Barna a spus că a trecut printr-o experiență similară, atunci când era student și a fost nevoit să aștepte în jur de opt ore în tren. „Nu este prima oară când se întâmplă ca un tren să se blocheze din cauza accidentului. Cu toții, cei care am călătorit cu trenul am stat în tren când s-a blocat și am stat o oră, două, trei, cinci… după situație. Când am fost student cred am stat undeva la șapte sau opt ore, undeva pe Valea Oltului. Accidentele sunt inevitabile, din păcate”, a mai spus el.

Dan Barna: Trenul a ajuns în cele din urmă la destinație. Situația se poate repeta, asta e realitatea / Pentru mine subiectul e închis
„Îmi pare rău de experiența pe care au avut-o călătorii şi de situația într-adevăr foarte neplăcută pe care au experimentat-o toți cei din acel tren, şi tinerii şi cei mai puțin tineri. Trenul a ajuns în cele din urmă la destinație. Nu e nimic de lăudat sau de apreciat în ceea ce s-a întâmplat. Da, a fost o zi neagră pentru calea ferată, îmi pare rău pentru oamenii care au suferit de aceste lucruri, însă situația se poate repeta, aceasta este realitatea. Soluția este un management de criză astfel încât să se poată interveni rapid”, a continuat Barna.

Vicepremierul a evitat să comenteze solicitarea adresată de premierul Florin Cîțu ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, pentru a-l demite pe directorul CFR Călători: „Am avut o discuție cu premierul ieri. Nu e nicio problemă. Pentru mine subiectul este închis”.

Cătălin Drulă: Regret situația, îmi cer scuze. Am cerut un raport detaliat ca să îmbunătățim procedurile

De altfel, şi Cătălin Drulă închide ochii la erorile grave ale șefului CFR. Cătălin Drulă a vorbit despre motivele pentru care autoritățile nu au intervenit mai eficient în cazul accidentului de la Fetești. Ministrul a mai declarat că nu are în vedere o posibilă demitere a șefului CFR, Ovidiu Vizante.

„Situația trenului de ieri foarte prezent în presă a fost nefericită, o regret nespus, îmi cer scuze. Am cerut CFR un raport detaliat despre cum să îmbunătățim procedurile în această situație. Cauzele blocajelor de ieri a fost acel accident și furtuna din București. Voi primi raportul. Ce am cerut CFR Infrastructură e să facem tot ce e omenește posibil să evităm sau dacă se întâmplă să minimizăm impactul.

Trenurile nu se cumpără de pe raft, ele trebuie produse înainte. E o singură ofertă, au fost două oferte: o companie europeană și una din China, companiile din China nu mai au dreptul să participe, deci avem o singură ofertă.

Eu am spus 2 luni ca să putem să semnăm și contractul. Principiile pe care funcționez sunt pe bază de profesionalism și eficiență. Actul de management se judecă așezat, la rece, nu după o declarație de moment. Domnul director al CFR Călători și-a prezentat scuze ieri și pentru mine subiectul este încheiat. Dar domnul director are o evaluare de dat, vom face o evaluare pentru toți managerii și vom vedea apoi. Nu sunt rudă cu domnul Vizante.”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Citeşte şi: Tudose despre șeful CFR: „Darwin a murit căutând ,,creatura” care să umple locul între maimuță și om. Dacă mai trăia acum era mai lămurit!”