Dan Barna: „Doamna ministru Mihăilă va continua reformele demarate de Vlad Voiculescu, cum e şi firesc”

Preşedintele USR Dan Barna a explicat că noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, nu are niciun motiv să nu continue proiectele demarate de Vlad Voiculescu, acestea fiind cuprinse în programul de guvernare pe care coaliţia l-a negociat şi adoptat în decembrie.

22 apr. 2021, 20:38
Dan Barna: „Doamna ministru Mihăilă va continua reformele demarate de Vlad Voiculescu, cum e şi firesc”

Dan Barna a răspuns întrebărilor despre criza politică prin care a trecut coaliţia de guvernare timp de o săptămână, după ce fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost demis de premierul Florin Cîţu, iar Alianţa USR-PLUS a susţinut că nu au existat consultări în acest sens.

„Nu e un protocol simbolic (n.r. cel semnat marţi în coaliţie). E un acord care completează înțelegerea coaliției din decembrie, prin care am stabilit foarte clar regulile de lucru, tocmai pentru a evita și sunt optimist că nu vom mai trece printr-o situație similară precum demiterea lui Vlad Voiculescu. Am stabilit niște principii clare de colaborare. E învățătură de minte pentru noi de la USR-PLUS, poate ar fi trebuit să stabilim lucrurile astea de la început. Nu s-a întâmplat, a venit o criză, am depășit-o, am demonstrat că suntem suficient de înțelepți să depășim această criză.

Nu s-a oprit vaccinarea, a fost o criză politică, a fost depășită, prioritatea a fost și este vaccinarea și lupta cu pandemia. Nu există alternativă la această campanie de vaccinare!

A fost o situație pe care nu ne-am dorit-o, n-am provocat-o și la care a trebuit să ne adaptăm din mers. Asta am făcut, e un episod încheiat, e o etapă, zic eu , de consolidare a coaliției, că atunci când treci printr-un astfel de episod vezi ce nu funcționează și rezolvi. Eu sunt încrezător că în perioada viitoare lucrurile vor merge mai bine.

Noi am fost în situația de a reacționa în această criză. Ea putea la fel de bine să nu se întâmple. Fiecare și-a înțeles lecția, eu sunt convins că am arătat maturitate. Alternativa care ar fi fost? Să plecăm acasă supărați că am fost nedreptățiți? Ajuta asta cu ceva România? Nu! Era opțiunea pe masă, fără îndoială, dar am găsit o variantă prin care să mergem mai departe și să întărim această coaliție, pentru că România nu are altă opțiune de guvernare. Nu e ca și cum plecă unii, vin alții și suntem în regulă. Această coaliție e singura care poate să treacă România prin criză și să reintrăm în acea logică de revigorare economică

În functionarea unei coalitii este foarte important acest contract de incredere, iar criza, dincolo de demiterea unui ministru fara sa fim informati, a venit din faptul ca nu eram pe aceeasi lungime in privinta unor mecanisme din cadrul coalitiei.

Am clarificat si cum facem impreuna agenda guvernului, s-a inteles, dincolo de ecran, ce am facut doua zile. Ce a fost la vedere, daca se va mai ajunge in acest punct, eu sunt sigur ca nu se va mai ajunge, am stabilit modul in care se poate remania un ministru. E dificil sa gasesti acorduri intr-o coalitie. Pentru noi, una din temele firesti este alegerea primarilor in doua tururi, am clarificat cum se va intampla lucrurl asta. Mizele reale sunt acestea.

Increderea se castiga si se construieste. Noi acum am facut niste reguli foarte clare, pentru ca asa se reduce riscul de a intelege diferit aceasta incredere.”, a spus Dan Barna la B1TV.

Dan Barna: „Proiectele începute de Vlad Voiculescu sunt cele din programul de guvernare, asumat de coaliţie”

Dan Barna a fost întrebat dacă există riscul ca actualul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, să ajungă la acelaşi conflict cu premierul Cîţu ca Vlad Voiculescu, având în vedere că a declarat că va continua proiectele acestuia.

„Vlad Voiculescu a avut mandat de demarare a reformelor, a facut lucrul asta, si vreau sa cred ca nu de aia a fost inlaturat, ci pentru ca nu a comunicat foarte bine. Acum avem un nou nimistru, avem acelasi mandat dat doamnei ministru Mihăilă, eu vă asigur ca suntem pe maini bune. Si premierul si presedintele au asigurat-o de tot sprijinul si toata sustinerea.

Doamna Mihăilă a spus ca va continua reformele lui Vlad Voiculescu, ceea ce este normal si firesc. Sunt proiectele din programul de guvernare, asumat de coalitie. Vlad Voiculescu a decontat o campanie de vaccinare de care nu se ocupa.

Suntem de cateva zile la 90.000. Am vazut ca se speculeaza ca nu mai sunt oameni la coada. Asta pentru ca s-a deschis posibilitatea ca oamenii sa mearga direct sa se vaccineze, fara sa mai stea la coada. Insa, daca nu continuam aceasta campanie, o bucata de Romanie, una mare, din lipsa de informare sau din cauza ca ajung sa creada informatii false, nu sunt in logica vaccinarii, chiar daca nu sunt neaparat anti-vaxxeri.

De aceea am demarat vaccinarea prin medicul de familie, pentru a ne asigura ca mentinem cotele sus.”, a adăugat preşedintele USR Dan Barna.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Voi convoca săptămâna viitoare o şedinţă CSAT pentru situaţia din zona Mării Negre”