Dan Barna îl susţine pe Vlad Voiculescu: „Nu se pune problema unei remanieri”. Vicepremierul anunţă concedieri în rândul bugetarilor

Co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna exclude ideea remanierii unora dintre miniştrii propuşi de Alianţă. "USR-PLUS susţine cu toată fermitatea, cu toată forţa noastră politică, şi parlamentară, şi socială, echipa de miniştri, cei şase miniştri pe care îi avem în Cabinet şi secretarii de stat”, declară liderul USR-PLUS.

12 feb. 2021, 23:57
Dan Barna îl susţine pe Vlad Voiculescu: „Nu se pune problema unei remanieri”. Vicepremierul anunţă concedieri în rândul bugetarilor

Dan Barna îşi apără miniştri. „Am văzut în media şi în spaţiul diverse burtiere cu remanieri, cu propuneri de la diverşi purtători de sâmbete ai Guvernului, să spun aşa, propuneri de remanieri potenţiale, sau de altă natură. O să fiu neechivoc aici: nu se pune problema niciunei remanieri, vorbesc în numele USR-PLUS la momentul acesta. Nu se pune problema niciunei remanieri (…). Singurii care pot să facă remaniere suntem noi, USR-PLUS, dacă vom considera că un coleg ministru nu şi-ar îndeplini, să spunem, atribuţiile la aşteptările pe care le avem. Nu e cazul pentru niciunul dintre colegii mei în momentul de faţă, USR-PLUS susţine cu toată fermitatea, cu toată forţa noastră politică, şi parlamentară, şi socială, echipa de miniştri, cei şase miniştri pe care îi avem în Cabinet şi secretarii de stat”, a afirmat liderul USR-PLUS, vineri, într-o emisiune la Digi 24.

În ceea ce priveşte evaluarea de către Alianţă a activităţii miniştrilor, Dan Barna a explicat că aceasta va fi una „liniară şi permanentă” şi va fi legată de ceea ce formaţiunea şi-a asumat în programul de guvernare.

Barna a adăugat că această evaluare „nu e un mecanism în care îi scoatem la tablă să vedem ce au făcut, dar e un mecanism prin care ne asigurăm că activitatea lor e în linia programului de guvernare”.

Co-preşedintele USR-PLUS a condamnat atacurile unor persoane la adresa miniştrilor USR PLUS, dând, în acest context, exemplul situaţiei create între ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, şi un reprezentant al sindicatului din Metrorex.

Dan Barna, întrebat dacă în acest an vor pleca bugetari din sistem: Posibil să se întâmple lucrul acesta

Vicepremierul Dan Barna afirmă, răspunzând unei întrebări, că este „posibil” ca în cursul acestui an să „plece”angajaţi din sistemul bugetar, el explicând că Executivul a cerut companiilor de stat „planuri de reformă explicită” şi că acestea pot avea drept consecinţă şi reorganizarea unor activităţi.

„Reforma administrativă este în programul de guvernare şi este unul dintre obiectivele de policy şi ale acestui an şi ale anilor care urmează. La nivelul acestui buget primul pas a fost acela de îngheţa, de a păstra salariile la nivelul anului trecut tocmai din raţionamentul că trebuie să păstrăm un deficit de 7,2, nu ne permite o creştere de salarii”, a declarat Dan Barna, vineri seară, la Digi 24.

El a precizat că Guvernul a cerut „planuri de reformă explicită” de la companiile publice şi de aceea în aceste cazuri nu au fost majorate bugetele.

Întrebat dacă vor pleca bugetari din sistem, viceprim-ministrul a răspuns: „Posibil să se întâmple lucrul acesta”. El a adăugat că planurile de reformă care au fost cerute la unele companii de stat pot presupune şi reorganizarea activităţii, drept consecinţă a optimizării activităţii acestora.

Dan Barna: Sunt convins că inclusiv cei de la PSD înţeleg că de stabilitatea acestui guvern un număr de ani ţine şansa României de a merge cu fruntea sus şi în Europa

Vicepremierul Dan Barna este convins că actuala coaliţie de guvernare „va dura în ciuda multor oameni care pun bilete pe la casele de pariuri”, el susţinând că această guvernare este singura şansă a României de a face reforme.

„Va dura în ciuda multor oameni care fac pariuri, pun bilete pe la casele de pariuri că va fi două luni, trei luni, şase luni”, a declarat Dan Barna, vineri, la Digi 24.
Dan Barna, despre buget: „Nu fericeşte pe nimeni, nu e nimeni înlăcrimat de bucurie de cum arată bugetul, dar este o formulă care asigură resurse pentru investiţii”

El a adăugat că actuala coaliţie va rezista la guvernare nu pentru că România nu are o altă opţiune politică, ci pentru că este „şansa” ţării „de a merge cu fruntea sus şi în Europa”.

„Va dura pentru că este singura structură de guvernare posibilă acum care poate să facă aceste reforme şi România nu are opţiunea să nu facă reforme în momentul ăsta. Deci, eu sunt foarte convins că există suficientă maturitate, dincolo de gargara de la tv, şi ok, acuma, PSD-ul fiind în opoziţie, ne aşteptăm să leşine de dragul principiilor democratice pe care până acu un an şi jumătate le bălăcărea. Nu e nicio surpriză, nu trebuie să se mire nimeni, curge cu populisme reale sau imaginare. Dincolo de asta, sunt convins că inclusiv cei de la PSD înţeleg că de stabilitatea acestui guvern un număr de ani ţine şansa României de a merge cu fruntea sus şi în Europa, şi la nivel mondial, şi noi, ca stabilitate, deci acest guvern este condamnat să reuşească şi acest guvern va reuşi. (…) Acest guvern e unul stabil şi o să reziste”, a susţinut Dan Barna.

El a catalogat echipa drept una formată din „oameni foarte buni, cu valori corecte şi cu competenţe, ceea ce nu s-a mai întâmplat de mult timp ca echipă, în ansamblu”.

Întrebat care sunt compromisurile pe care USR-PLUS le-a făcut în privinţa guvernării, Barna a răspuns că Alianţa a făcut compromisuri „la calendarul reformelor şi la cuprinsul lor pentru că programul USR-PLUS era mult mai ambiţios decât este programul coaliţiei, şi cumva e firesc lucrul acesta”.
El a adăugat că alianţa nu va face compromisuri în ceea ce priveşte „buna guvernare şi principiile acesteia”.