Dan Barna: „Lucrurile merg bine în coaliție la stat de vorbă. La rezultate nu merg tocmai bine”

Vicepremierul Dan Barna a declarat că a fost sunat joi dimineața de către premier, la prima oră, iar Florin Cîțu i-a spus că are de gând să îl remanieze pe Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe.

08 iul. 2021, 16:20
Dan Barna: „Lucrurile merg bine în coaliție la stat de vorbă. La rezultate nu merg tocmai bine”

Vicepremierul Dan Barna a declarat că a fost sunat joi dimineața de către premier, la prima oră, iar Florin Cîțu i-a spus că are de gând să îl remanieze pe Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe.

„Azi de dimineaţă, la prima oră m-a sunat şi mi-a spus că îl va retrage pe ministrul Finanţelor, că va cere remanierea ministrului Finanţelor. Cu o zi şi jumătate înainte mi-a spus că i-a solicitat demisia, cum de altfel a anunţat şi în conferinţa de presă”, a declarat Dan Barna, joi la Digi 24.

Dan Barna a precizat că nu a avut obiecții în acest sens. „Ştiam că există o situaţie de comunicare dificilă între prim-ministru şi ministrul Finanţelor”.

„Mai menţionase domnul premier acest lucru în alte întâlniri. A spus că nu mai funcţionează colaborarea şi că a decis să facă această remaniere. Fiind o nominalizare din portofoliul PNL, am respectat decizia, nu am avut obiecţiuni. Au mai fost diverse blocaje ale unor acte normative la Ministerul de Finanţe, unele s-au deblocat, altele, din păcate, nu. E întotdeauna loc de o colaborare mai bună, mai ales cu Finanţele care este unul dintre ministerele cheie în funcţionarea unui Guvern şi sperăm ca următorul ministru al Finanţelor, atunci când va fi nominalizat, să asigure o colaborare şi funcţionare mai bună a acestui minister. Este ceea ce ne dorim pentru că miza sunt acele reforme despre care am tot vorbit, unele dintre ele sunt dependente direct de reactivitatea Ministerului de Finanţe”, a completat vicepremierul care a adăugat că nu este rolul său să facă evaluarea, în condiţiile în care este un portfoliu care aparţine PNL.

Există tensiuni în ședințele de guvern, în contextul alegerilor interne din PNL, a dezvăluit Dan Barna.

„Nu am simţit acest lucru în şedinţa de guvern de astăzi, spre exemplu. Nu am văzut elemente de tabere, în ceea ce însemna poziţionarea guvernului pe actele normative de pe ordinea de zi de astăzi. Cum decid colegii de coaliţie de la PNL să administreze această perioadă de campanie electorală este, evident, exclusiv, decizia dânşilor şi nu sunt foarte multe lucruri de comentat aici”, a conchis Barna.

Întrebat cum merg lucrurile în coaliție, Barna a spus că „(Lucrurile – n.r.) merg bine la stat de vorbă. La rezultate nu merg tocmai bine, pentru că desfiinţarea Secţiei speciale este un obiectiv pe care îl susţinem – sau ştiam că îl susţinem cu toţii în programul de guvernare – vedem însă că, în ciuda unui aviz foarte clar şi explicit al Comisiei de la Veneţia privind necesitatea desfiinţării SIIJ, fără alte artificii sau amendamente-floricele, totuşi colegii de la UDMR propun o variantă de neacceptat, aceea de a desfiinţa SIIJ pur şi simplu mutându-l la Parchetul General, adică de a schimba eticheta de pe uşă şi de a pretinde, cumva, că ‘da, l-am desfiinţat’, dar de fapt rămâne tot o structură exclusiv dedicată magistraţilor în cadrul Parchetului General”, a precizat Dan Barna.

Cîțu l-a demis pe Alexandru Nazare

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru de Finanţe. Interimatul la Finanţe va fi asigurat de premier.

„După o discuţie cu membrii coaliţiei marţi seara, în care i-am anunţat că am cerut demisia ministrului Finanţelor Publice, acesta a informat că nu doreşte să-şi dea demisia şi preferă să fie revocat. Astăzi, după încă o discuţie cu membrii coaliţiei la prima oră, am transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a domnului Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor”, a declarat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

„Am avut o discutie cu liderii coalitiei despre decizia domnului ministru Nazare de a nu-si da demisia, preferand sa fie remaniat, astfel incat am mers mai departe”, a mai spus Citu.

„Decizia am luat-o după o analiză pe care am făcut-o la şase luni de zile. Astăzi, vorbim despre Ministerul Finanţelor. Avem proiecte întârziate la Ministerul de Finanţe, proiecte importante pentru a atrage fonduri europene, cât şi pentru eliminarea evaziunii fiscale. Din păcate, acolo sunt cele mai multe proiecte întârziate. (…) Sunt foarte multe proiecte întârziate, de aici şi decizia mea. (…) Sunt proiecte care au impact în viitor”, a explicat Cîţu, după şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria.