Premierul Cîţu nu mai are sprijinul USR-PLUS. Dan Barna: Demiterea lui Vlad Voiculescu a fost o decizie imatură politic

Dan Barna a anunţat că premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR-PLUS, după ce l-a demis din funcţia de ministru al Sănătăţii pe Vlad Voiculescu.

14 apr. 2021, 15:14
Premierul Cîţu nu mai are sprijinul USR-PLUS. Dan Barna: Demiterea lui Vlad Voiculescu a fost o decizie imatură politic

Premierul Cîţu nu mai are sprijinul USR-PLUS. Dan Barna a declarat că demiterea ministrului Sănătăţii a fost o decizie unilaterală şi imatură politic.

Premierul Cîţu nu mai are sprijinul USR-PLUS. Dan Barna: Ridică mari semne de întrebare

Citeşte şi Florin Cîţu, după demiterea lui Voiculescu: Această coaliţie s-a constituit în urma votului românilor, nu în jurul unor persoane

„România este intr-un razboi cu pandemia covid. Demiterea ministrul Sănătăţii este o decizie unilaterală şi imatură politic, care ridică foarte multe semne de întrebare asupra capacităţii premierului Florin Cîţu de a conduce o coaliţie funcţională în această perioadă foarte complexă şi delicată pentru România.

Ne-am asumat în momentul în care am constituit acest guvern de coaliţie să luăm deciziile majore împreună, prin consultare şi prin dialog şi asta s-a întâmplat până astăzi. În această dimineaţă, am fost invitat de premier la o discuţie, în care mi-a comunicat o decizie deja luată şi transmisă preşedintelui României. Nu a existat nicio consultare anterioară, nici astăzi, nici ieri, nici în ultimele zile legată de o astfel de decizie, cu atât mai mult cu cât luni în şedinţa coaliţiei agreaserăm că ne reîntoarcem la obiectivul de guvernare şi ieşim din acest joc de balet politic în care fiecare încearcă să-şi mărească impresia artistică.

Este o decizie prin care, din acest moment, premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR-PLUS. Vlad Voiculescu, încă din prima zi a mandatului, a intrat într-o luptă cu sistemul de sănătate corup şi căpuşat, o luptă foarte complexă şi am văzut reacţiile foarte vehemente şi  foarte dure şi linşajul de presă care a fost direcţionat asupra lui în ultimele săptămâni.

Faptul că stăm de săptămâni întregi într-un balet politic fără să vedem un sprijin al premierului este o problemă foarte mare pe care vrem să o clarificăm în cadrul coaliţiei”, a declarat liderul USR-PLUS.

Dan Barna, despre preluarea interimatului la Ministerul Sănătăţii

„Preluarea de către mine a interimatului la Ministerul Sănătății e o decizie luată fără consultare, unilaterală și confirmă imaturitate politică. S-a discutat de evaluarea și dreptul premierului de a evalua miniștri. Demisia din această dimineață nu s-a bazat pe nicio evaluare. Înțeleg că premierul și-a asumat unilateral această decizie. O coaliție nu poate exista decât în condiții de respect. Nu există o astfel de evaluare. Cerem o întâlnire de urgență a coaliției pentru a avea o ședință pentru a discuta retragerea încrerederii premierului Cîțu și continuarea guvernării”, a  mai declarat liderul USR-PLUS.

Pe de altă parte, Forin Cîţu se bazează în continuare pe sprijinul PNL. Ludovic Orban anunţă că Florin Cîţu va avea în continuare sprijinul PNL pentru funcţia de premier, după ce mai mulţi membri USR au cerut demisia acestuia. Totodată, Orban a precizat că aşteaptă de la USR-PLUS să desemneze un ministru al Sănătăţii competent, care să gestioneze responsabil pandemia.

„Demiterea lui Vlad Voiculescu era o masura necesara pentru a putea sa imbunatatim eficacitatea guvernului. Este strict o decizie care urmareste ca la Ministerul Sanatatii tot USR-PLUS sa desemneze un ministru care sa gestioneze cu responsabilitate domeniul si care sa aiba capacitatea de a lupta eficient pentru cresterea calitatii actului medical si impotriva pandemiei. În ceea ce ne priveste, il sustinem pe domnul prim-ministru si consideram ca e mai importantă pentru Romania buna guvernare decat persoana unui ministru„, a precizat seful PNL.

Orban a explicat că decizia de susţinere în funcţia de premier a lui Florin Cîţu a fost şi este o decizie a PNL şi, ulterior, a formaţiunilor din coaliţie. In acest context,”schimbarea premierului nu poate fi decisa decat tot de coalitie”.

Citeşte şi Alexandru Rafila, după demiterea lui Vlad Voiculescu: S-a dovedit total incapabil