Dan Barna: „PSD şi PNL susţin de două luni guvernul Cîţu. După declaraţiile de azi, probabil vom avea un nou USL”

Prim-vicepreşedintele USR Dan Barna a fost joi invitatul lui Florin Călinescu, la puţine ore de la declaraţiile lui Klaus Iohannis şi ale preşedinţilor PNL şi PSD, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, după prima rundă de negocieri dintre cele două partide.

04 nov. 2021, 20:49
Dan Barna: „PSD şi PNL susţin de două luni guvernul Cîţu. După declaraţiile de azi, probabil vom avea un nou USL”

Dan Barna a afirmat că singurul partid din România care vrea cu adevărat să facă reforme profunde este USR, iar PSD şi PNL sunt mulţumite de actuala stare de fapt, motiv pentru care, crede Barna, se vor şi alia în formarea noului guvern.

Vicepreşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat, joi seară, că oamenii au înţeles că premierul a fost cel care a decis să desfiinţeze coaliţia de guvernare. El a adăugat că USR nu mai putea rămâne în această coaliţie, iar dacă ar fi rămas ar fi fost nişte ”paiaţe”.

„In toata aceasta perioada, singurul partid consecvent a fost USR. AM spus, am avut un acord pe care am batut palma, domnul premier l-a incalcat de doua ori, a doua oara chiar intr-un fel ridicol, deci am incheiat coalitia si ne-am restras sprijinul.

Aceasta criza, sper sa construiasca ideea de coalitii posibile in Romania. Pana acum la noi nu au existat coalitii pe bune. Premierul mereu a considerat ca partenerii sunt acolo prin generozitatea sa. Noi asta speram sa se schimbe, sa se inteleaga ca suntem acolo prin votul cetatenilor, fiecare partid are un electorat.

Dupa cazul Voiculescu am zis ca poate nu ne-am calibrat bine asteptarile, ca poate premierul nu a inteles bine coalitia, am inghitit broasca. Problema de fond este legata de reformele la care ne-am angajat impreuna. Pot accepta ca premierul sa spuna ca e nemultumit de un ministru, dar intr-o echipa, daca pleci cu doua echipe de teatru si regizorul uneia tot iti da afara cate un actor…

Nu au existat discutii. La Voiculescu a fost asa, m-a sunat dimineata si mi-a zis ca a trimis la preşedinte ca-l demite pe Voiculescu. Ma rog, certurile lor, ca intrasera in conferinta unul peste altul etc. Oricum Vlad Voiculescu a fost tinta unei mari campanii de linsaj mediatic, cum am fost si eu cand am candidat la prezidentiale.

Politicienii isi asuma chestiile astea si stiam ca vor urma acest fel de lucruri. Dar este in continuare un mister pentru mine de ce Citu, cu perspectiva sa castige congresul, avand o majoritate functionala, si-a dinamitat singur tot intr-o saptamana. Noi voiam sa ne asiguram ca banii din Anghel Saligny sa fie distribuiti legal si transparent. Luni vorbim ca facem un program coerent si transparent, miercuri ne trezim cu el pe ordinea de zi in guvern. Iar seara, in loc sa discutam pe Anghel Saligny, premierul ne spune „m-am razgandit, il demit pe Stelian Ion.”

I-am spus domnului premier ca daca il demite pe Stelian Ion, noi nu vom mai avea nicio optiune, va fi o motiune de cenzura si va pica. A spus ca isi asuma personal asta. E o intrebare interesanta daca a contat aruncarea in aer a coalitiei pentru castigarea de catre Citu a congresului PNL.

Noi am spus clar ca vom depune motiune, cei de la AUR au spus ca o semneaza, au semnat-o. Motiunea poate fi semnata de oricine din Parlament care o sustine. Ea a fost blocata de PSD si PNL, care de doua luni de zile l-au sustinut pe Citu. Nu cred ca a fost guvern PSD sustinut atat de tare de de catre social-democrati cum a fost cel al lui Citu.

Dan Barna: „PNRR-ul României este considerat unul dintre cele mai bune din UE. Dacă nu exista Ghinea, România nu avea PNRR”

Daca era sa se faca reforme in Romania in aceasta perioada, acestea erau impinse de USR. Celelalte doua partide, ca sa fiu elegant, au o viteza mai mica de facut reforme. Ghinea si echipa lui a tras de fiecare minister ca sa vina cu proiecte care sa poata fi introduse in PNRR. Daca nu era Ghinea, Romania nu ar fi avut PNRR.

PNRR-ul Romaniei este considerat de Comisia Europeana unul dintre cele mai bune din UE.

Dupa declaratiile de astazi, vom avea o fratie a ineleleor, un USL 2.0. Preşedintele a spus „vaza e sparta, pana nu puneti cioburile si o refaceti, nu veniti la mine”.

USR este un partid viu, dar cand s-a pus problema nesustinerii lui Citu, a fost unanimitate. In USR unanimitatile sunt foarte rare.

Bunicul meu a fost cantor al bisericii din Rasinari, iar eu am fost si eu, impins de el, in corul bisericii. Eu am un copil care va fi botezat ortodox, nu am facut-o pana acum din cauza pandemiei. USR nu are nimic impotriva bisericii si a credintei, noi credem ca fiecare om trebuie sa aiba libertatea deplina de a-si exprima credinta pe care o au.

ELSA era o oportunitate sa ne vedem cu studentii la Drept din alte tari, aveam intalniri dimineata, cateva ore, apoi faceam asa zisele chefuri studentesti. Eram niste studenti ametiti, ce spioni sa fim. Toate facultatile din Romania au asociatii de studenti, care se intalnesc cu altele din alte orase sau din alte tari. Eu si colegii mei ne distram copios de acuzatiile astea cu ELSA. Ar fi fost bine sa fie o retea de tineri pregatiti de statul roman pentru a prelua puterea, dar nu a fost.

Tema reala este ca sunt unii pe cinstite, iar altii mai pe necinstite. Acum sunt mai multi in Parlament care nu vor sa schimbe lucrurile, pentru ca le convine cum e acum. Ca sa schimbam ceva, trebuie sa fim mai multi care vrem asta si care sa iesim la vot pentru asta.”, a spus Dan Barna la Prima TV.

Citeşte şi: Florin Cîţu, după negocierile cu PSD: „A fost o discuţie bună, cu soluţii interesante. Am gasit multe puncte care pot să ne unească. Încă nu avem concluzii”