Dan Mihalache, ATAC la Victor Ponta: După operaţia de genunchi din Turcia, confundă termenii

Şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat, sâmbătă seara, că Victor Ponta a avut discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema majorării salariilor pentru înalţii demnitari, iar grilele semnate de premier privind majorarea acestor indemnizaţii au fost trimise la Palatul Cotroceni.

11 iul. 2015, 20:54
Dan Mihalache, ATAC la Victor Ponta: După operaţia de genunchi din Turcia, confundă termenii

Dan Mihalache a precizat că ordonanţa privind majorarea salariilor demnitarilor a fost iniţiată de Victor Ponta şi scrisă tot de el şi a dezvăluit că a primit şi i-a trimis mai multe e-mailuri premierului pe această temă.

Nu sunt eu acela care am capacitatea să dau peste cap asemenea lucruri. Pot să constat că, mai nou, domnul prim-ministru Victor Ponta, după operaţia de genunchi din Turcia, confundă termenii. Eu am fost întrebat dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis a cerut adoptarea acestei ordonanţe. Am spus că nu.

Domnia sa a fost informat foarte corect de domnul prim-ministru interimar Gabriel Oprea asupra procedurii de adoptare a ei. Nu aş vorbi despre o înţelegere, dar tema aceasta majoră este una veche, la care domnul Victor Ponta a subscris şi pe care a iniţiat-o. E o discuţie care datează de la începutul acestui an.

N-aş vrea să fiu pus în situaţia penibilă să furnizez e-mailurile pe care domnia sa mi le-a dat personal, cu grilele privind salarizarea demnitarilor şi entuziasmul pe care-l avea la momentul respectiv. A discutat cu preşedintele României, a discutat şi cu mine această temă şi mi se pare extrem de incorect, a explicat Mihalache, la Antena 3.

CITEŞTE ŞI CONTRE Klaus Iohannis – Victor Ponta pe Facebook, în scandalul salariilor demnitarilor

Întrebat despre conţinutul acelor e-mailuri, şeful Cancelariei Prezidenţiale a spus: „Era o chestiune privată şi nu voi intenţiona să dau publicităţii aceste discuţii. Eu am o anumită onoare, spre deosebire de alţii, care n-o au”.

A venit din partea Guvernului României, condus de Victor Ponta. Nu o solicitare, ci o informare, o consultare. Noi, Preşedinţia României, n-avem niciun fel de atribuţii în materie de legiferare. A fost normal să avem mai multe discuţii. (…) Am dialogat pe această temă inclusiv cu doamna Plumb, cu alţi miniştri„, a mai spus Mihalache, întrebat dacă solicitarea pentru dezbatere a venit de la Victor Ponta.  

CITEŞTE ŞI VICTOR PONTA: NU am fost de acord cu ordonanţa pentru demnitari. Miercuri adoptăm alta

Chestionat în legătură cu ieşirea publică a preşedintelui Klaus Iohannis pe această temă chiar înaintea unei şedinţe de Guvern unde urma să fie dezbătută ordonanţa în cauză, şeful Cancelariei Prezidenţiale a arătat că premierul interimar de atunci, Gabriel Oprea, îl informase pe şeful statului înainte de şedinţa cu pricina.

„Am avut şi eu cu domnia sa o discuţie, că va trece această ordonanţă în şedinţa de guvern. A avut o conduită absolut corectă. Incorectă mi se pare conduita de acum a domnului prim-ministru Victor Ponta, care neagă că această idee a pornit inclusiv de la domnia sa. Eu pot să înţeleg raţiuni de ordin politic, nu-mi plac, însă, ipocrizia şi minciuna„, a afirmat Mihalache.

Întrebat de ce a ieşit Iohannis cu declaraţii înaintea şedinţei de Guvern, Dan Mihalache a răspuns: „Pentru că a fost întrebat. Eu cred că preşedintele a fost constant în punctul său de vedere”.

CITEŞTE ŞI SCANDALUL SALARIILOR. Ponta: Din păcate, Oprea nu a vorbit cu cine trebuie, a vorbit cu Iohannis

Şeful Cancelariei a mai fost întrebat dacă au existat discuţii Oprea-Iohannis în care primul să îi ceară celuilalt sprijinul pentru ordonanţă: „Iertaţi-mă. Eu nu ascult telefoane, spre deosebire de alţii”.

„În această ecuaţie, există o zonă de populism şi de incorectitudine care nu poate fi plasată în curtea Administraţiei Prezidenţiale şi a domnului preşedinte, ci în alte curţi. Nu aş vrea, din poziţia mea, să fac comentarii politice. Aş putea să le fac, dar mă abţin”, a conchis Dan Mihalache.

Ordonanţa care măreşte salariile înalţilor demnitari a fost deja publicată în Monitorul Oficial. De la 1 august, indemnizaţiile preşedintelui, premierului şi preşedinţilor celor două Camere ar trebui să se ridice la 21.540 brut, ceea ce însemnă 15.108 lei net. Vicepremierul va avea 14.024 lei net , iar miniştrii şi şefii de servicii vor primi lunar 13.365 lei net.