Este oficial. Dan Nica şi Melania-Gabriela Ciot, propunerile PSD pentru funcţia de comisar european după respingerea Rovanei Plumb

Dan Nica şi Melania Gabriela Ciot sunt propunerile PSD pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi. Dăncilă a subliniat că a avut o discuţie cu preşedintele CE despre propunerile de comisar pe care urmează să le facă România, iar Dan Nica rămâne propunere, fiind o persoană respectată. Premierul a anunţat că va fi propusă şi  Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE.

RomaniaTV.net
01 oct. 2019, 13:25
Este oficial. Dan Nica şi Melania-Gabriela Ciot, propunerile PSD pentru funcţia de comisar european după respingerea Rovanei Plumb

UPDATE.  ”Am discutat cu doamna preşedinte al Comisiei Europene. Dan Nica rămâne pentru că, aşa cum ştiţi, am făcut două propuneri de comisar european, un bărbat şi o femeie. Dan Nica rămâne pentru că este liderul europarlamentarilor PSD (…) Bineînţeles, noi am luat şi o rezervă, vom propune şi o femeie, Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE. Dacă Ungaria va face două propuneri, facem şi noi două propuneri, Dacă Ungaria face o propunere, facem şi noi o propunere”, a declarat Dăncilă, conform News.ro.

Prima opţiune este Dan Nica

”Preşedinţia rotativă a Consiliului UE deţinută de România a fost o preşedinţie de succes. Dar am avut nevoie şi de persoane care să reprezinte preşedinţia rotativă în plenul Parlamentului European. Reprezentantul României, al preşedinţiei rotative, a fost Gabriela Ciot. Este un om care cunoaste foarte bine modul de lucru în instituţiile europene şi pentru că am considerat că trebuie să meargă cineva care cunoaşte lucrurile cum este Gabriela Ciot, dar prima optţune este Dan Nica”.

Dăncilă a mai spus că a fost stabilită strategia pentru ca moţiunea de cenzură depusă de opoziţie să nu treacă şi a fost desemnat mandatarul financiar pentru alegerile prezidenţiale.

  ____________________________________________________________________________________

Deşi iniţial CEx PSD decisese prin vot ca Dan Nica să fie propus în funcţia de comisar european pentru Transporturi, în urma unei convorbiri pe care Viorica Dăncilă a avut-o cu şeful Comisiei Europene social-democraţii au mai dat un vot. Melania Gabriela Ciot va fi propusă şi ea pentru această funcţie. 

Decizia CEx vine după ce Rovana Plumb a fost respinsă definitiv de Comisia JURI, alături de comisarul propus de Ungaria, Laszlo Trocsanyi. 

„DECIZIA FINALĂ a Comisiei Juridice a Parlamentului European este că Rovana Plumb și candidatul maghiar, Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru și 7 voturi împotrivă.

JURI va trimite o scrisoare președintelui Parlamentului European prin care informează că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene.

Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc.
România trebuie să facă o nouă nominalizare.

Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD și al Vioricăi Dăncilă”, a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

În aceeaşi zi, președintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care o invită miercuri la consultări, pe tema nominalizării persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Viorica Dăncilă a precizat că nu va merge miercuri la Cotrocenipentru a discuta despre propunerea de comisar european din partea României. Cu toate acestea, surse citate de Digi24.ro afirmă că Ursula von der Leyen i-ar fi cerut Vioricăi Dăncilă să se consulte cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă. Preşedintele PSD a infirmat: „Nu, nu mi-a cerut aşa ceva”.

Citeşte şi: Dan Nica, propus comisar european în locul Rovanei Plumb, a scăpat de dosarul Microsoft prin prescripţia faptelor