Dan Nica, propus comisar european în locul Rovanei Plumb, a scăpat de dosarul Microsoft prin prescripţia faptelor

Dan Nica, propus în şedinţa CEx PSD pentru funcţia de comisar european în locul Rovanei Plumb, a fost cercetat în dosarul Microsoft, unde s-a produs un prejudiciu de zeci de milioane de dolari. Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor, a scăpat de acuzaţiile de abuz în serviciu prin prescripţia faptelor.

01 oct. 2019, 13:38
Dan Nica, propus comisar european în locul Rovanei Plumb, a scăpat de dosarul Microsoft prin prescripţia faptelor

Dosarul deschis de DNA împotriva lui Dan Nica, cu acuzaţia de abuz în serviciu, a fost clasat în februarie 2018, prin prescrierea faptelor.

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că în acest dosar, s-a  dispus clasarea cauzei faţă de Dan Nica (ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004), Silvia Adriana Ţicău (ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister) şi Alexandru Athanasiu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005).

„Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracţiune, data săvârşirii ultimei acţiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripţie a răspunderii penale (şi nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plăţii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) – Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunţată de Î.C.C.J. – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce priveşte momentul consumării infracţiunii de abuz în serviciu”, a explicat DNA în februarie 2018.

Potrivit DNA, în dosarul Microsoft, în care au fost cercetaţi mai mulţi miniştri, s-a creat un prejudiciu de 66 de milioane de dolari, prin vânzarea aranjată de licenţe Microsoft. Printre cei anchetaţi a fost şi Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor la data respectivă.

Acuzaţiile DNA împotriva lui Dan Nica

„În perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educației și cercetării), au inițiat și susținut după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft.

În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft.
Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat.

Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale, s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.

Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte – un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers”. – Comunicat DNA

Dan Nica este propunerea PSD pentru funcţia de comisar european, potrivit unor surse social-democrat citate de România TV. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi în CEx PSD, informează sursa citată. 

Citeşte şi: Dan Nica, noua propunere de comisar european după respingerea Rovanei Plumb. Decizia luată cu unanimitate de voturi în CEx PSD