Dan Şova susţine proiectul Roşia Montană. Vezi ce spune despre folosirea cianurilor

Ministrul Dan Şova şi-a exprimat susţinerea faţă de proiectul Roşia Montană pentru că în opinia sa "toate problemele ridicate au fost rezolvate". În acelaşi timp, Şova a explicat la România TV şi care va fi rolul Comisiei parlamentare pentru proiectul Roşia Montană.

12 sept. 2013, 21:17
Dan Şova susţine proiectul Roşia Montană. Vezi ce spune despre folosirea cianurilor

Invitat la România TV, ministrul Dan Şova a explicat pe larg cele mai importante puncte ale proiectului de la Roşia Montană. În acelaşi timp, a explicat implicarea sa în proiectul respectiv, vorbind pe larg atât despre Comisia de specialitate propusă de Victor Ponta, cât şi detalii neştiute privind contractul dintre statul român şi compania canadiană.

Citeşte şi Şova: Guvernul nu poate da o Hotărâre pentru Roşia Montană

Ceea ce a făcut premierul Ponta este cel mai bun lucru. A propus o comisie de specilitate. S-a creat această comisie şi mi s-a dat libertatea să spun dacă îl susţin sau nu. Problema este foarte simplă. Eu ca reprezentat al Guvernului nu pot sa fiu de partea cuiva sau a altcuiva. Proiectul este unul de interes naţional. Nu se poate reduce nici la protestatarii de la Universitate, nici de la cei de la Roşia. Eu votez „Da” pentru acest proiect. Mă bucur că liderii USL au ales să ne întorcem la discuţii. Sunt patru ministere autoare. Eu când spun că sunt de acord cu acest proiect, iau în considerare aceste lucruri: toate problemele de mediu sunt rezolvate, toate problemele de patrimouniu sunt rezolvate, toate problemele privind beneficiile statului sunt rezolvate. În urma prezentării obiective, susţin acest proiect pentru simplul motiv că toate problemele ridicate au fost rezolvate. În acordul care urmează să fie semnat, la capitolul beneficiile statului român sunt garantate 2.300 de locuri de muncă în primii şase ani şi 900 de locuri de muncă permanente„, a declarat ministrul Şova la România TV.

În opinia lui Dan Şova, înfiinţarea Comisiei speciale este un lucru benefic, adăugând că în acest mod părţile implicate îşi pot exprima liber părerile.

Citeşte şi Ponta: PDL este pentru exploatarea de la Roşia Montană, dar împotriva proiectului de lege

Aveam nevoie de această Comisie pentru a avea un loc unde să discute toată lumea. Nu există o voce politică care să nu ne permită să prezentăm ceea ce se întâmplă. Comisia este bătută în cuie. Comisia este compusă din parlamentari de la fiecare partid politic şi esenţa ei este chemarea oamenilor din toate domeniile. Probabil vor fi chemaţi şi reprezentanţii de la Roşia Montană. Vom chema mai multe ONG-uri„, a adăugat acesta.

În acelaşi timp, Şova a explicat şi ce se va întâmpla în cazul în care proiectul nu va trece de Parlament. Ministrul a încercat să demonstreze că decizia actuală a venit în completarea licenţei de exploatare pe care compania a primit-o în anul 1999, vorbind de faptul că statul român are în moment mai multe beneficii.

Dacă nu trece, este o discuţie pe patru paliere. Primul este cel al despăgubirilor. Avem investiţiile atestate. Tot ceea ce înseamnă investiţii sunt atestate de listarea la bursa din Toronto. Potrivit acestora, 550 de milioane de dolari sunt investiţiile de până acum. A doua chestiune sunt sumele pe care ei ar fi urmat să le câştige. Dacă noi nu mai dăm drumul la acest proiect, în cazul în care ei îndeplinesc condiţiile de mediu şi noi refuzăm, proiectul ar urma să fie întrerupt abuziv de statul român. Licenţa de exploatare a aurului a fost acordată în 1999 pe 20 de ani. Pot să acţioneze România în judecată. Ei au licenţa până în 2019. La zece luni după ce licenţa a fost dată companiei Minvest, ea a fost transferată la Roşia Montană. Conform clauzei ea se prelungeşte automat cu 5 ani printr-o cerere a Gabriel Corporation. Dacă noi nu trecem această lege, nu există nicio obligaţie de patrimoniu. Nu are nicio obligaţie cu privire la Roşia Montană. Au obligaţia să respecte legile de mediu. Această lege rezolvă foarte multe lucruri care nu apar în licenţă. Aşa erau licenţele în perioada respectivă. Dacă exploatezi aurul trebuie să îl faci la nivel european. Licenţa de exploatare nu prevede obligativitatea de a rezolva problemele istorice de mediu. Primul lucru pe care trebuie să îl facă este ecologizarea zone prin investiţia a 430 de milioane de euro. Să înverzească zona„, a mai declarat Şova.

Citeşte şi CEO-ul Gabriel Resources a dat explicaţii privind despăgubirile în cazul proiectului Roşia Montană

Cu toate că au existat speculaţii că firma din Canada ar fi în căutarea unor metale mai scumpe decât aurul în Apuseni, ministrul a explicată că licenţa de exploatare este doar pentru aur şi argint, restul metalelor revenind statului.

Se prevede în mod expres, că orice alte metale, în afară de aur şi argint, nu pot fi exploatate fără licenţă, ele trebuie predate statului român. Metale rare se predau statului român. Este interzis să exploateze orice altceva în afară de aur şi argint„, a mai completat acesta.

Cu privire la trecerea sitului de la Roşia Montană în patrimonului UNESCO, ministrul a declarat că acest lucru nu este posibil. „Vorbind de UNESCO, situl de la Roşia Montană nu îndeplinesţe condiţiile pentru a intrat în patrimoniul UNESCO. O mare parte  din galeriile romane au fost distruse din cauza exploatărilor comuniste„.

Despre metodele de exploatare, Sova spune că folosirea cianurilor este singura metodă eficientă, după ce de-a lungul timpului au fost testate alte 10 metode. 

În 95% din exploatările din lume se folosesc cianuri pentru exploatările de suprafaţă, deoarece nu există altă metodă. S-au încercat alte 10 metode de exploatare care nu au fost eficiente. Testele au arătat că cianura este cel mai eficient reactiv pentru exploatările de aur. Nu există astăzi în lume o exploatare auriferă care să nu folosească cianură„, a explicat ministrul.

Citeşte şi Ponta: Toţi miniştrii au fost pentru proiectul Roşia Montană. Am discutat cu Antonescu toate aspectele

Ministrul Şova a clarificat şi de ce nu a început statul român exploatările la Roşia Montană: „Ar trebui să investim cele 450 de milioane pentru ecologizare. În plus, statul român nu are 1.4 miliarde de dolari pentru redeschiderea minei„.