Dan Suciu: BNR este deschisă la dialog şi cu toate instituţiile statului în limitele mandatului şi decenţei interlocutorului

Publicat: Marţi, 22 Ianuarie 2019 18:07 // Actualizat: Marţi, 22 Ianuarie 2019 18:07 // Sursa: romaniatv.net

Banca Naţională a României este deschisă la dialog şi la conlucrare cu toate instituţiile statului, în limitele mandatului său definit de lege şi ale decenţei interlocutorului, se arată într-o declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

"BNR este deschisă la dialog şi la conlucrare cu toate instituţiile statului, în limitele mandatului său definit de lege şi ale decenţei interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale şi trebuie să se bazeze pe înţelegerea corectă şi onestă a situaţiei. Din păcate, asistăm la acelaşi atac dezlănţuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir şi a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor iniţiativelor legislative promovate de acesta în Parlament. Un dialog real este binevenit atunci când cei implicaţi pot contribui cu clarificări, dar nu şi atunci când este deturnat pentru a întreţine artificial o stare de confuzie", menţionează purtătorul de cuvânt al băncii centrale într-o declaraţie transmisă, marţi, Agerpres.

Potrivit sursei citate, senatorul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie, la un post tv, un atac la reputaţia Băncii Naţionale a României prin proferarea unor "acuzaţii fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare".

"Deşi reprezentanţii BNR au răspuns, subliniind prin intervenţii publice neclarităţile şi neadevărurile exprimate, domnul senator a continuat să propage acuzaţiile respective, fără niciun amendament. În consecinţă, sunt necesare mai multe precizări: Piaţa financiară interbancară (monetară, valutară), înfiinţată în 1995, este un canal esenţial prin care se transmite politica monetară, atributul exclusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, BNR defineşte şi culoarul de variaţie a dobânzilor pe piaţa interbancară, în scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental, asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecinţă, un rol vital în configurarea politicii monetare", se spune în declaraţie.

Dan Suciu menţionează că indicii de referinţă ROBOR (iniţial numiţi BUBOR la înfiinţarea pieţei) au fost stabiliţi pentru transparentizarea şi definirea tendinţelor şi a eficienţei politicii monetare, precum şi a corelaţiilor vitale cu piaţa valutară.

El susţine că cele 8 referinţe din această piaţă (overnight, o zi, o săptămână, o lună, trei luni, şase luni, nouă luni, 12 luni) sunt calculate într-o platformă independentă pe baza cotaţiilor afişate de către băncile comerciale la scadenţele respective. BNR monitorizează respectarea regulilor de funcţionare a pieţei.

"Toate aşa-zisele probleme invocate de domnul senator Zamfir în legătură cu pretinse manipulări ale pieţei sau trucări ale indicilor au fost tranşate clar şi explicit prin comunicatul recent al Asociaţiei Pieţelor Financiare şi comunicatul Consiliului Concurenţei sau prin intervenţii ale BNR. În consecinţă, nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei, regulament care respectă toate standardele internaţionale, după cum confirmă Asociaţia Pieţelor Financiare. Această piaţă interbancară a contribuit, la rândul său, la obţinerea statutului de economie de piaţă funcţională, condiţie obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană", spune Dan Suciu.

El menţionează, în context, că senatorul Daniel Zamfir se adresează greşit Băncii Naţionale a României atunci când încearcă să pună în discuţie aşa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piaţă.

"Mai mult, abia prin OUG 50/2010 referinţa ROBOR a fost preluată ca parte explicită şi transparentă în structura ratelor la credite. A fost aleasă scadenţa la 3 luni (care atunci era de 6,84%), pentru că a fost considerată relevantă ca urmare a volatilităţii relativ reduse, a valorii de semnal şi pentru a oferi suficientă predictibilitate în relaţia dintre bănci şi debitori. Decizia alegerii acestei referinţe nu a aparţinut BNR. Dacă domnul senator Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deşi este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referinţă, cu toate consecinţele de rigoare", spune Dan Suciu.

El mai precizează că, după cum clarifică şi comunicatul Asociaţiei Pieţelor Financiare, cifra invocată în public de senatorul Daniel Zamfir, cea a tranzacţiilor din 17 ianuarie 2019 (de 1,56%), nu reprezintă altceva decât media tranzacţiilor ROBID - ROBOR pe termen scurt, pentru o zi cu o lichiditate mare, dar care nu caracterizează tranzacţiile pe durată mai lungă de timp (cum e ROBOR la 3 luni), în zilele cu lichiditate mică.

"De exemplu, pentru ziua de ieri, 21 ianuarie a.c., această cifră este 2,39%, ceea ce subliniază încă o dată volatilitatea indicilor ROBOR pe termen scurt. Aceasta nu înseamnă că se anticipează o prognoză într-un sens sau altul, variaţiile de lichiditate fiind determinate pe termen scurt de operaţiunile Ministerului de Finanţe (încasări de taxe şi impozite sau plăţi de salarii şi pensii), după cum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat de nenumărate ori", se mai spune în documentul citat.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a solicitat recent Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, susţinând că indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale cu "ştiinţa şi implicarea" directă a BNR.

El a anunţat, totodată, că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi.

Potrivit lui Daniel Zamfir, BNR poate interveni să limiteze, să scadă cursul ROBOR, dar "intervine atunci când vrea şi nu intervine atunci când nu vrea". "Întrebarea care se pune este de ce aceasta, are un interes politic Banca Naţională? Când a vrut să îl ajute pe Băsescu, Mugur Isărescu a intervenit şi a ţinut ROBOR-ul jos, acum, când nu îi place Guvernul Dăncilă, nu poate interveni?", a conchis Daniel Zamfir la sfârşitul săptămânii trecute. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Banca Naţională a României Dan Suciu Daniel Zamfir indicele robor
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7790
RON
22 Jan
noapte -3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H