Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, aproape să devină acționar majoritar la Mediafax Group, companie administrată de Adrian Sârbu

Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, a intrat pe piaţa media, după ce a cumpărat de la ING Bank creanţa pe care o avea asupra Mediafax Group, compania administrată de Adrian Sârbu.

19 ian. 2022, 16:38
Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, aproape să devină acționar majoritar la Mediafax Group, companie administrată de Adrian Sârbu

Scopul tranzacţiei este ca, după un interval de timp, Dan Şucu să devină acţionat principal, au precizat sursei citate de Profit.ro. Mediafax Group se află în insolvenţă de peste şapte ani, iar principalele publicaţii din portofoliu sunt Ziarul Financiar şi Business Magazin.

În schimb, agenția de presă Mediafax face parte dintr-o altă companie, respectiv Mediafax SA.

Reprezentanţii ING Bank au purtat discuţii cu mai mulţi investitori în vederea vânzării creanţei, iar recent au ajusn la un acord cu Dan Şucu. Astfel, proprietarul Mobexpert devine astfel principalul creditor al Mediafax Group, cu un procent de peste 50% din masa credală. Cu toate că transformarea creanței într-un activ este un proces de durată, scopul final al acestei tranzacții este ca Dan Șucu să devină principalul acționar al Mediafax Group, prin transformarea creanței în active.

Dan Șucu nu a dorit să comenteze informația, notează sursa citată.

Citeşte şi: STUDIU: Care sunt principalele nemulțumiri ale angajaților la locul de muncă actual

Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, a devenit acţionar principal al Mediafax Group.  Cât valorează compania

În ipoteza unei vânzări forţate, valoarea de piață a activelor Mediafax Group a fost calculată la aproape 5,7 milioane euro, în cadrul planului de reorganizare, arată Profit.ro.

Mediafax Group a intrat în insolvență pe 16 decembrie 2014, cu datorii totale indicate în valoare de 40 milioane euro.

În perioada 2010-2014, compania a împrumutat 17,7 milioane de euro de la ING Bank pentru finanțarea capitalului de lucru. La momentul insolvenței, banca figura în tabelul definitiv al creditorilor cu o sumă de recuperat în valoare de 15,4 milioane euro, dar între timp au mai fost active vândute de Sârbu.

Adrian Sârbu, fondatorul grupului media, joacă rolul de administrator special, iar KPMG este administratorul judiciar al Mediafax Group. De-a lungul insolvenței, Sârbu a vândut treptat din afacerile sale media.

În 2019, Profit.ro a anunțat în premieră că omul de afaceri Radu Ioan Budeanu, fondatorul publicației Cancan, a cumpărat de la Mediafax Group mărcile Gândul, Prosport, Promotor, Descoperă, Ce se întâmplă Doctore?, Apropo TV și Go4IT. În același an, dezvoltatorul imobiliar One United Properties a cumpărat și marca The One, o revistă lunară gestionată de Andreea Esca.

Mediafax Group a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,2 milioane euro și o pierdere de 1,1 milioane euro. Numărul mediu de angajați ai grupului era de 132 de persoane.

Cine este Dan Şucu şi ce afaceri are

Principala afacere a lui Dan Șucu este retailerul de mobilă Mobexpert, care operează o rețea de 26 de magazine și opt fabrici, cu un total de 2.300 de angajați.

În ultimii ani, el și-a extins semnificativ investițiile și pe piața imobiliară. A lansat o nouă etapă de construcție din Arcadia Apartments, cu un pachet de 245 de apartamente, după ce a livrat circa 500 de unități în acest proiect.

În 2019, el a cumpărat sediul și tipografia grupului de presă Adevărul de la Adval Asset Management, firma care a preluat o parte din averea lui Dinu Patriciu, pentru 4,75 milioane de euro.

De asemenea, Şucu așteaptă ultimele avize pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 500 de apartamente, alături de un magazin Lidl, în locul fostei secții de rășini a Policolor din estul Bucureștiului și este implicat și în autorizarea unui ansamblu rezidențial cu peste 300 de apartamente lângă parcul Circului din București.

Șucu este și unul dintre fondatorii platformei de investiții ROCA, alături de frații Adrian și Dragoș Pavăl – proprietarii Dedeman, și acționarii CITR.

Citeşte şi: Doliu în România! A murit unul dintre cei mai valoroși oameni ai țării, răsplătit cu numeroase ordine și medalii