Dan Vîlceanu anunţă că România s-a împrumutat a doua oară cu dobândă negativă. Cu cât va rambursa mai puţin ministrul Finanţelor

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi 176,25 de milioane de euro, la dobândă negativă, pentru a doua oară în istoria sa. Primul astfel de împrumut a avut loc în februarie 2020.

26 aug. 2021, 19:26
Dan Vîlceanu anunţă că România s-a împrumutat a doua oară cu dobândă negativă. Cu cât va rambursa mai puţin ministrul Finanţelor

Astfel, Ministerul Finanțelor a realizat joi o emisiune în valoare de 176,25 milioane de euro la randamente mediu/maxim negative de -0,04/-0,01 și scadență la 2,3 ani, după cum a anunţat ministrul Dan Vîlceanu.

Datorită acestei dobânzi negative, statul va rambursa peste doi ani un împrumut cu 158.000 de euro mai mic decât cel contractat acum, potrivit calculelor Economedia.

„Într-o perioadă în care tendința în piață este de creștere a dobânzilor, Ministerul Finanțelor a reușit, pentru a doua oară, un împrumut cu dobândă negativă. Anul trecut, Ministerul Finanțelor, sub conducerea lui Florin Cîțu, reușea performanța istorică de a realiza prima emisiune de titluri denominate în euro la dobândă negativă, iar acum am reușit din nou.

Ministerul Finanţelor este la al doilea împrumut cu dobândă negativă

Acest lucru arată încrederea pe care investitorii o au în Guvern și în programul de guvernare, iar pentru români înseamnă că nu lăsăm povara plății dobânzii acestui împrumut pe umerii lor”, arată noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, într-o postare pe Facebook.

Primul împrumut la dobândă negativă a fost contractat în data de 27 februarie 2020, când statul a împrumutat 150 de milioane de euro, pe o perioadă scurtă, de 5 luni, la un randament negativ de 0,11% pe an. Așadar, la finalul perioadei, statul a dat înapoi cu 72.000 de euro mai puțin.

Citeşte şi: Asociaţie a antreprenorilor din România cere guvernului să accelereze vaccinarea, astfel încât economia să rămână deschisă: „Comunicarea nu este de ajuns, guvernul trebuie să ia măsuri ferme”