Dan Voiculescu vrea anularea privatizării ICA: Să-şi ia terenurile şi să-mi dea înapoi banii investiţi

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat marţi că este de acord cu anularea privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), iar el să-şi recupereze banii investiţi în ultimii 12 ani în acest institut, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
15 apr. 2014, 09:35
Dan Voiculescu vrea anularea privatizării ICA: Să-şi ia terenurile şi să-mi dea înapoi banii investiţi

Voiculescu a participat marţi la un nou termen la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privatizării ICA, în care a fost condamnat anterior la cinci ani închisoare.

Marţi, avocaţii au pus în dezbatere în sala de judecată mai multe excepţii, prin care au solicitat judecătorilor de la CAB anularea unei hotărâri de guvern prin care ICA a fost transformat din institut în societate comercială, introducerea Ministerului Finanţelor ca parte civilă în dosar şi trimitere la ÎCCJ a unei cereri privind rezolvarea unei probleme de drept.

Instanţa a anunţat că se va pronunţa pe 29 aprilie pe aceste excepţii.

La ieşirea din sala de judecată, Dan Voiculescu a declarat că este de acord cu anularea acelei hotărâri de Guvern.

‘A apărut o idee care mi se pare foarte bună. Un avocat, nu ştiu al cui, a ridicat problema anulării privatizării, care înseamnă ca ei să-şi ia terenul şi clădirile alea superbe, să le vândă cu 60 de milioane, cât cred ei că valorează, iar eu să-mi recuperez toţi banii pe care i-am băgat în ICA în 12 ani. Vă asigur că este o sumă foarte mare. Aş prefera să fie această decizie şi să-mi dea banii înapoi’, a spus Dan Voiculescu.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe 26 septembrie 2013 pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA.

Lui Dan Voiculescu i-ar fi interzise mai multe drepturi civile pe o perioadă de trei ani, după executarea pedepsei.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi – fost director general al ICA, Sorin Pantiş – fost ministru al Telecomunicaţiilor şi angajat al ICA, Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu şi Flavius Pop au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare.

Alţi inculpaţi din dosar, Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene şi Alexandru Petre, au primit câte cinci ani de închisoare.

Instanţa l-a obligat pe Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acţiuni de la ICA, donate fiicei sale Camelia Voiculescu.

De asemenea, Dan Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunurile şi conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din Bucureşti evaluată la 250.000 euro şi un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.