Dana Budeanu intervine în scandalul izbucnit în urma declaraţiilor făcute de Andrei Marga: „A avut curajul să enunţe un adevăr istoric banal”

Dana Budeanu intervine în scandalul care a izbucnit după ce Andrei Marga, fost ministru de Externe, a declarat recent că războiul s-ar sfârşi dacă Ucraina ar ceda bucăti din teritoriul său României, Poloniei, Ungariei si Rusiei.

21 sept. 2022, 18:43
Dana Budeanu intervine în scandalul izbucnit în urma declaraţiilor făcute de Andrei Marga: „A avut curajul să enunţe un adevăr istoric banal”
Dana Budeanu

Dana Budeanu îi ia apărarea fostului ministru Andrei Marga, care a fost criticat dur în urma declaraţiilor făcute recent la Alba.

Dana Budeanu: „Andrei Marga nu a greşit cu nimic”

Citeşte şi „E putinist!”. Deputatul Bulai îl ceartă pe Andrei Marga, după ce fostul ministru a declarat că Ucraina e un stat creat artificial

„Subiectul zilei este tipul de subiect caracteristic mizeriei morale în care traim. Epoca post-adevărului instalata prin progresismul aberant face ca retorica agresivă sa poate înlocui oricând realitatea.

Singura opțiune „la alegere” este cea declarata valida de sefi, restul raționamentelor fiind atacate abject de catre trapadușii zilei. Astăzi, inamicul public este Andrei Marga, un nume respectat al culturii contemporane. De ce este crucificat? Pentru că a avut curajul sa enunțe un adevar istoric banal, accesibil oricărui imberb care deschide un manual de istorie.

Aceasta este crima comisă de Andrei Marga. Urmariți cu atenție atacurile furibunde si observați ce înseamnă progresismul occidental. Ceea ce trăim astăzi este exact democrația totalitară de care ne vorbea Talmon, în care libertatea de exprimare este supusa poliției politice a gândirii. Există departamente populate de inculți agresivi, în care poliția politică face legea.

Așa cum Vieru ne demonstra, totalitarismul de rit nou este acela în care toata lumea este „libera” să gândească ca toți ceilalți. În cazul de față, lucrurile sunt și mai penibile pentru că asupra afirmațiilor lui Marga este și ridicol sa dezbati. Pe ce ar trebui sa ne contrazicem? Pe istoria României, pe sufletele eroilor care au murit ân razboi sau pe inimile văduvelor care s-au consolat că soții lor au murit pentru idealul național.

Vedeți voi, dragi romani, de ce sclavia este o formă atât de hidoasă a naturii umane. Lațul se strânge zi de zi până când ajungi să nu mai însemni nimic. În fața ta și a celorlalți.

Baconski, cu acest destin marcat de momente de sclavie autoimpuse, a început un atac abject la Marga cu speranța ca ministrul de externe îi va mai trimite vreo sinecură în viitorul apropiat. Drama sclavului sinecurist este întruchipată perfect și este o lecție pentru noi toți, de ce trădărea intelectualilor este o constantă a istoriei noastre”, a spus celebrul designer.

De asemenea, Budeanu a ţinut să precizeze că Andrei Marga nu a greşit cu absolut nimic în declaraţiile făcute.

„Andrei Marga nu a greșit cu nimic, nici măcar cu o virgulă. Andrei Marga nu a zis sa plecăm la luptă în numele Bucovinei. Andrei Marga nu a zis să facem vreo cerere înaltă pentru reparație istorică. Andrei Marga nu a atins nici măcar subiectul minorității de romani, chinuită sub democratica Ucraină.

Pe scurt, care este crima facută de Andrei Marga? Ce legatură are istoria României și moartea eroilor noștri cu retorica rusă a lui Putin despre atacarea Ucrainei. Faptul ca voi, niște hidoși morali, faceți aceste asocieri perverse, nu înseamnă că, noi, restul romanilor, suntem tâmpiți.

În același registru m-a dezamăgit și poziția rusinoasă a Ministerul de Externe. Ne-a întrebat ăn prealabil cineva prin referendum dacă suntem de acord sa ne rescriem istoria de dragul Ucrainei pentru câteva luni de propaganda? Atunci de ce ne facem preș în fața Ucrainei pe un subiect ridicol, în condițiile în care Andrei Marga nu a făcut decat să admită un adevar istoric banal. Nu a zis nimeni ca Bucovina va mai reveni vreodată României, nu a îndemnat nimeni să plecam pe front in numele recuperării de teritorii.

Înțeleg reperele politicii externe și faptul că în anumite momente trebuie să fim în rând cu toata lumea. Admit că în multe perioade de timp trebuie să fim niște sclavi disciplinați pentru ca acesta este destinul statelor mici. Dar nu pot sa concep ca România trebuie să stea în genunchi în fața Ucrainei pentru curajul unui intelectual de a rosti un adevăr istoric.

Se apropie vremea când va veți cere scuze în fața dl Marga văzând șocați că ZeleVogue era corupt și dictator. Se apropie clipa când marile puteri se vor așeza, iar la masa și sclavii vor cădea între scaune”, a mai declarat Dana Budeanu.

Citeşte şi Consilierul personal al lui Zelenski îl numeşte pe Andrei Marga „naftalină politică”

Reamintim că profesorul Andrei Marga, fostul rector al Universității Babeș-Bolyai, a declarat în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia că Ucraina ar trebui să împartă părți din teritoriu către Romania, Rusia, Ungaria și Polonia.

„Suntem într-o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, va fi conflict. Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga, la Târgul de Carte de la Alba Iulia.

Acesta consideră că mai consideră că „ar trebui ca supraputerile Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană să aibă o înțelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa și în lume”.

Fostul ministru a mai spus că este un cunoscător al situaţiei din Ucraina în condițiile în care a fost la un moment dat responsabilul cooperării cu această țară din partea Guvernului României.

”Acolo mai e mult până la democrație, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele. Acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă cu banii din țară. O țară din care marea parte a oamenilor pleacă cu bani, cu tot, n-are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată”, a mai spus Andrei Marga.