Dana Năstase: Păun mi-a spus că este ofiţer acoperit, dar nu m-a surprins

Dana Năstase, soţia fostului premier Adrian Năstase, a declarat luni, la ICCJ, că nu a avut o relaţie de prietenie cu fostul şef al ISC Irina Jianu şi că la un moment dat, în China, fostul consul Ioan Păun i-a dezvăluit că este ofiţer sub acoperire, însă ea nu a fost surprinsă de acest lucru.

RomaniaTV.net
04 nov. 2013, 11:58
Dana Năstase: Păun mi-a spus că este ofiţer acoperit, dar nu m-a surprins

Soţia lui Năstase a dat, luni, o declaraţie în faţa completului de cinci judecători de la instanţa supremă care dezbate contestaţiile în dosarul cunoscut ca „Zambaccian”.

Dana Năstase a arătat că se află, în prezent, în proces civil cu societatea Conimpuls din Bacău, care este suspendat din cauza procesului penal şi prin care încearcă să se lămurească referitor la o factură de aproximativ şase miliarde de lei vechi plătită de soţii Năstase pentru lucrările de la imobilul din Zambaccian.

Ea a precizat că, la acel moment, a plătit banii de teamă ca numele ei şi al soţului „să fie afişate pe holurile Tribunalului Bacău” şi că, ulterior, a realizat că suma cerută de firmă nu se justifica, dat fiind faptul că, pentru imobilul din Zambaccian, ei au pus la dispoziţie terenul pe care a fost realizată construcţia.

În altă ordine de idei, Dana Năstase a arătat că i-a dat fostului consul Ioan Păun aproximativ 35.000 de dolari, bani folosiţi exclusiv pentru cumpărarea unor medicamente şi tratamente chinezeşti şi pentru plata unor medici.

Soţia fostului premier Adrian Năstase a mai spus că, în imobilul din Zambaccian, obiectele sanitare din toate apartamentele sunt din Italia, nu din China, şi că toate obiectele cu specific chinezesc din imobilele lor sunt fie moştenite de la părinţii ei, fie achiziţionate din China.

„Părinţii mei au fost la post în China şapte de ani de zile, tatăl meu fiind ambasador. Totate obiectele asiatice ale noastre sunt fie moştenite, fie cumpărate personal din China. Această situaţie este clar dovedită cu fotografii de familie, cu declaraţiile noastre, dar şi cu unele facturi pentru o parte din ele”, a arătat Dana Năstase.

Întrebată de judecători în ce relaţii se afla cu Irina Jianu, fostul şef al ISC, Dana Năstase a răspuns: „Suntem cunoştinţe, nu suntem prietene”.

Soţia lui Năstase a subliniat că, pentru ea, Irina Jianu este o cunoştinţă ca oricare alta.

Întrebată dacă i-a dat soţului ei referinţe despre Jianu, ea a spus că nu şi că singura menţiune făcută lui Adrian Năstase despre fosta şefă a ISC fiind aceea că pleacă împreună cu aceasta în China.

Dana Năstase a mai arătat, în faţa instanţei, că la un moment dat, în timpul vizitei în China, fostul consul Ioan Păun i-a relatat, în prezenţa Irinei Jianu şi a altei persoane, că pe lângă funcţia de ambasador el are şi calitatea de ofiţer acoperit.

Instanţa i-a cerut Danei Năstase să spună ce înţelege prin sintagma „ofiţer acoperit”, iar ea a explicat că ştie ce înseamnă acest lucru prin prisma faptului că tatăl ei a fost, şapte ani de zile, ambasador, astfel că este obişnuită cu aceste noţiuni.

Soţia lui Năstase a mai arătat că nu a avut nicio reacţie atunci când Păun i-a dezvăluit acest lucru.

În continuare, instanţa îl audiază, în calitate de martor, pe fostul consul onorific al României în China din perioada guvernării lui Năstase, Ioan Păun.

În 7 octombrie, completul de cinci judecători ai instanţei supreme a amânat audierea soţiei fostului premier Adrian Năstase, după ce avocatul acesteia a depus acte privind starea ei de de sănătate şi a arătat că, din motive medicale, ea nu poate face declaraţii la acest termen.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat numeroase bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.

În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier – cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În 18 martie, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.