Dana Săvuică, protagonista unei situații jenante în Maroc. A fost apostrofată de localnici: „Au venit la mine și mi-au spus să nu le fur sufletul”

Fără doar și poate, mulți dintre noi au avut ocazia să viziteze ţări ai căror localnici au obiceiuri şi credinţe care pentru noi sunt cel puţin bizare. Dana Săvuică, spre exemplu, a fost protagonista unei întâmplări mai puţin plăcute petrecute în Maroc, generată de o credinţă a locuitorilor pe care vedeta nu o cunoştea.

16 iun. 2022, 10:05

Dana Săvuică a avut ocazia, în urmă cu câţiva ani, să viziteze pitorescul Maroc, o ţară plină de tradiţii şi credinţe religioase şi culturale. De pildă, marocanii cred cu tărie că nu este bine să le faci poze întrucât… le furi sufletul. Necunoscând această credinţă, Dana Săvuică, asemeni oricărui om aflat în vacanţă, a început să imortalizeze locuri şi oameni. Se afla în apropierea bazarului din Maroc atunci când a vrut să-şi facă un selfie.

Citeste si Cum se menține Dana Săvuică atât de slabă la 52 de ani. Ce sacrificii face pentru silueta ei

Dana Săvuică, gafă în Maroc. Localnicii au apostrofat-o

La început, oamenii s-au uitat ciudat la ea. După care, câţiva au venit la ea cerându-i să nu facă poze acolo şi, întâmplător, să surprindă şi alţi oameni în poze deoarece… le fură sufletele.

Mie mi s-a întâmplat lucrul acesta în Maroc (n.r. să facă poză unde nu avea voie) (…) Eram acolo la bazar, mergeam pe străzile alea care sunt foarte înguste, foarte pitoresc totul. Într-adevăr și la ei așa e cultura, nu ai voie să le faci poze.

Iar eu eram cu telefonul și selfie stick-ul și făceam poze așa, de atmosferă, și cu toate acestea au venit la mine niște oameni și mi-au zis: Vă rog, nu-mi luați sufletul, nu-mi furați sufletul. Ok, noi nu vrem aici să blamăm pe nimeni pentru că fiecare greșește și o face neintenționat”, a dezvăluit Dana Săvuica în cadrul emisiunii Ego Life.

Citeste si Dana Săvuică, la un pas de paralizie. Ce restricţii i-au impus medicii: „Îți ia foarte mult timp să te recuperezi”

Ghid de bună purtare în Maroc

Pe blogul său, Dana Săvuică oferă o listă consistentă de recomandări celor care doresc să viziteze această ţară, astfel încât să nu încalce tradiţiile împământenite de mii de ani.

Atenție la felul în care va îmbrăcați, în special femeile. Deși marocanii sunt un popor tolerant, totuși ei sunt de religie musulmană așa că e indicat să le respectați obiceiurile. În plus, soarele dogoreste așa că e bine să aveți umerii și picioarele acoperite, folosind haine adecvate din material ușoare, in sau bumbac, ochelari de soare și pălării. Când se vizitează moscheile, femeile trebuie să aibă un șal iar toată lumea trebuie să se descalțe în interior . E bine  să aveți o pereche de ciorapi la îndemână.

Atenție la moneda de schimb. Faceți o comparație între dolar și euro întrucât în Maroc se folosește moneda locală, dirhamul iar cursul diferă puțîn. Deși Marocul pare o țară ieftină, este o destinație turistică extrem de căutată așa că prețurile pot fi în unele locuri destul de piperate. Se acceptă cardul de credit dar de multe ori, în special la tarabele din souk e nevoie de cash.
Căutarea unui ATM poate să va distrugă ziua. Mai bine schimbați o sumă mai mare de bani la Exchange office în aeroport sau la hotel (deși cursul nu e cel mai bun).

Negociați pentru fiecare produs și nu va intimidați de tacticile de vânzare ale marocanilor. Le place acest joc și s-ar putea să ieșiți în pierdere dacă nu sunteți pe poziție fermă. De exemplu, puteți negocia până la 50% prețul impus și dacă NU, faceți-vă că plecați. De obicei, ei vin după voi și va întreabă ce preţ doriți să oferiți. La mine a mers figura asta!

Ghizii locali sunt necesari, dar depinde ce ghid alegeți. Întrucât orașele au medinele care sunt ca un labirint unde te poți pierde ușor, un ghid este util dar e bine să-l alegeți prin agenția de turism și nu pe cel care se bagă în seama cu voi pe stradă. Toți ghizii au relații de colaborare cu anumite magazine așa că vă vor direcționa spre acelea. Asta nu e neapărat în favoarea voastră!

Dacă sunteți gurmanzi, s-ar putea să aveți o surpriză. Meniul marocan este destul de simplu, bazat pe couscous, salată marocană din amestec de legume și vreo trei tipuri de carne gătite în stilul unei tocane adusă în farfurii adânci, amestecate  cu cartofi, legume, prune sau alune denumită “tagine”.  Ceaiul marocan cu mentă este delicios dar atenție la apă. E bine să beți doar din sticle sigilate.

Limbile care se vorbesc în Maroc sunt: arabă, berberă și franceză. Majoritatea cunosc  limba engleză dar e bine să aveți un ghid mai ales pe traseele din zonele rurale.

Atenție mare când faceți poze. Dacă îndreptăți aparatul foto sau telefonul spre localnici, trebuie să le cereți voie înainte. Altfel, s-ar putea să se supere și chiar să vă ceară bani. În special în piețele unde sunt animatori cu maimuțe sau șerpi, fiecare poză trebuie plătită. Altfel, poți avea surpriză că se aruncă șarpele spre ține!

Țineți la îndemână hârtie igienică și șervețele umede întrucât toaletele publice nu sunt dotate. Plus, în multe locuri se percepe o taxă iar oamenii de serviciu așteaptă bacșiș.

Când vizitați medinele, un omuleț se va agita în jurul vostru făcându-va poze. Nu va dispărea de lângă voi așa că e mai bine să stați la poze. A două zi, el vă întâmpină în față hotelului cu toate pozele desfășurate că o expoziție. Deși la început m-a enervat, când am văzut pozele am rămas încântată. Nu sunt scumpe și sunt cele mai frumoase amintiri din Maroc!„, a scris fostul fotomodel pe blogul său.