Dăncilă a anunţat soluţia pentru deblocarea plăţii salariilor din ministerele deţinute de ALDE înaintea ieşirii de la guvernare

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în şedinţa de Guvern de joi este deblocată plata salariilor din ministerele Mediului, Energiei şi din Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul şi din instituţiile subordonate.

RomaniaTV.net
12 sept. 2019, 07:07
Dăncilă a anunţat soluţia pentru deblocarea plăţii salariilor din ministerele deţinute de ALDE înaintea ieşirii de la guvernare

UPDATE.   Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Baru, a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată o ordonanţă pentru modificarea Codului Administrativ, în sensul în care secretarul general al ministerului dobândeşte atribuţia de ordonator principal de credite, în lipsa ministrului. Barbu a precizat că, astfel, s-a rezolvat problema existentă la mai multe ministere care, în lipsa unor miniştri, nu au putut achita salarii sau efectua plăţi către furnizori.

”În şedinţa de astăzi a fost adoptată, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Codului Administrativ. Astfel, prin această modificare se consolidează atribuţiile secretarilor generali din ministere pentru evitarea unor disfuncţionalităţi majore în adminsitraţia publică. Concret, actul normativ prevede că secretarul general al ministerului are rolul de a asigura continuitatea activităţii instituţiei, care în situaţia vacantei funcţiei de ministru sau pe perioada în care ministrul se află în imposibilitatea exercitării atribuţiilor, dobândeşte atribuţia de ordonator principal de credite”, a declarat Nelu Barbu.

Acesta a precizat că decizia a fost necesară ”având în vedere că practica recentă a generat un blocaj în funcţionarea unor ministere şi implicit a Guvernului prin nefinalizarea procedurii de constatare a vacanţei funcţiei de ministru şi numirea unui nou ministru”.

”Acest fapt generează unele urmări cu impact negativ cum ar fi: neachitarea drepturilor salariale ale unor angajaţi, nerespectarea obligaţiilor financiare prevăzute în contracte cu agenţi comerciali, inclusiv neplata facturilor, nerealizarea rambursărilor şi a plăţilor aferente implementării proiectelor cu finanţare europeană sau internaţională, situaţie de natură a determina acumularea unor penalităţi, generearea unor acţiuni în justiţie pentru îndeplinirea unor obligaţii ale acestor ministere, rezilierea unor contracte necesare bunei funcţionări a acestora. Cu alte cuvinte, prin această modificare se rezolvă problema înregistrată la Ministerul Energiei  şi la Mnisterul Mediului şi la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, unde în acest moment nu există un ordonator principal de credite în legislaţia care să semneze toate aceste acte de care v-am vorbit”, a mai afurmat Nelu Barbu.

„Am convocat o şedinţă extraordinară de Guvern pentru a adopta soluţii urgente necesare în câteva cazuri care nu suportă amânare. În primul rând, vom debloca plata salariilor angajaţilor din ministerele Mediului, Energiei şi Relaţia cu Parlamentul, precum şi din instituţiile subordonate. Resping ferm abordarea domnului preşedinte Iohannis, având în vedere că oamenii sunt cei care au de suferit din cauza jocului electoral. Cetăţenii ne-au acordat votul pentru a lua măsuri şi a găsi soluţii la problemele lor şi nu pentru a asista la tactici de campanie fundamentate pe interese politice. Guvernul îşi va continua cu aceeaşi determinare activitatea, nu avem timp de pierdut cu polemici politice. Concret, completăm printr-o ordonanţă de urgenţă Codul administrativ în sensul consolidării atribuţiilor secretarului general al ministerului, înaltul funcţionar public, care are rolul de a asigura continuitatea activităţii instituţiei. Secretarul general al ministerului va fi ordonator principal de credite în situaţia vacanţei funcţiei de ministru sau în cazul în care ministrul se află în imposibilitatea absolută a exercitării atribuţiilor”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a adăugat că în acest fel vor putea fi plătite salariile angajaţilor din ministerele respective şi din instituţiile subordonate, vor fi achitate facturile şi onorate obligaţiile contractuale şi de plată, inclusiv cele care decurg din implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene.

„Solicit secretarilor generali din cele trei ministere – Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul – să se ocupe cu prioritate de plata salariilor angajaţilor, pentru că nu este corect ca oamenii să aibă de suferit din cauza unor ambiţii electorale”, a mai spus premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, şeful Executivului a precizat că vor fi plătite facturi vizând cele două ministere.

Marius Budăi, ministrul Muncii, susținea, miercuri, la România TV, că a fost găsită soluția pentru plata angajațiilor din cele trei ministere unde s-au întârziat salariile.

„Suntem acum cu soluția găsită. O să avem o Ordonanță de Urgență. Am totuși o precizare. Domnul președinte Iohannis ar fi putut rezolva această problemă în 5 minute dacă nominaliza miniștri interimari pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Dar suntem obișnuiți cu astfel de piedici, la fel ca și cu alte legi care au fost atacate nejustificate. Îi asigurăm pe angajații celor trei ministere că mâine vom închide problema printr-o Ordonanță de Urgență”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Executivul ar urma să adopte, în ședința de joi, o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului administrativ, prin care secretarii generali din ministere să poată semna state de plată și facturi în lipsa ministrului. 

Câteva mii de angajați din Ministerul Mediului și agențiile care țin de această instituție, precum și aproximativ 200 de angajați de la Energie nu și-au primit salariile în luna septembrie ca urmare a demisiei celor doi miniștri după ieşirea ALDE de la guvernare.