Daniel Băluţă anunţă că staţia de metrou Tudor Arghezi, de pe Magistrala 2, va fi gata în mai puţin de două luni

Noua stație de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala 2 va fi predată în mai puțin de două luni, a anunțat vineri primarul Sectorului 4 Daniel Băluță.

21 oct. 2022, 16:37
Daniel Băluţă anunţă că staţia de metrou Tudor Arghezi, de pe Magistrala 2, va fi gata în mai puţin de două luni

Daniel Băluţă a menționat că, zilele trecute, a semnat un act adițional la contractul de finanțare a lucrărilor, încheiat cu Ministerul Transporturilor, care asigură finanțarea executării ultimelor finisaje la noua stație de metrou de pe Șoseaua Berceni.

„Ulterior, după recepția finală a lucrărilor, Metrorex va face toate probele pentru ca, la jumătatea anului viitor, să putem circula cu metroul până la stația Tudor Arghezi”, a completat edilul Sectorului 4, potrivit Economica.net.

Acesta a menționat că cel mai mare proiect de infrastructură pe care l-a implementat în sector este rezultatul unei colaborări între Primăria Sectorului 4, Ministerul Transporturilor și Metrorex.

„Zilele trecute, am semnat un act adițional la contractul de finanțare al lucrărilor, încheiat cu Ministerul Transporturilor, care ne asigură finanțarea executării ultimelor finisaje la noua stație de metrou de pe Șoseaua Berceni”, a mai spus Daniel Băluță.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a semnat în decembrie 2020 contractul de finanțare privind „Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură”.

Citeşte şi: Cum se face economie la energie în guverne și ministere. Ciucă: ”La mine în birou funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat” / Bode: „Să nu mai lucreze nimeni după ora 18”

Contractul vizează pe lângă o nouă stație de metrou pe Magistrala 2, la nivel suprateran între actuala stație Berceni și Șoseaua de Centură, și extinderea căii de rulare a metroului cu încă 1,6 km.

Cu o suprafaţă desfăşurată de 15.100 mp, staţia va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter şi două etaje şi va avea şase zone pietonale, două dintre acestea vor fi situate pe partea opusă a Şoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

În imediata apropiere va fi amenajată o parcare de tip park&ride pentru a fi folosită de toţi cei care vor să ajungă în centrul Capitalei şi folosesc ca mijloc de transport metroul.

Valoarea totală a proiectului este de 214,89 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 179,97 milioane de lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 152,98 milioane de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 26,99 milioane de lei va fi finanțată din bugetul AM POIM). Finanțarea nerambursabilă este alocată din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 1 ”Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a metrou-lui”, Obiectiv specific 1.4 ”Creșterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în București – Ilfov.

Obiectivul general al proiectului „Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură” vizează creșterea gradului de accesibilitate la rețeaua de transport cu metroul în zona de Sud a Municipiului București, prin extinderea magistralei M2 cu o stație supraterană, în apropierea șoselei de centură.

Citeşte şi: SCANDALOS! Dacian Cioloș ia apărarea Olandei în „războiul” cu România și îndeamnă la liniște. Mesajul său după umilința fără margini pe care a îndurat-o țara noastră