Daniel Barbu: Parlamentarii fac RAREORI legile. Cele mai multe, CREAŢII ale experţilor guvernamentali

Parlamentul nu e legislativ decât cu numele, rareori parlamentarii fac legile, cele mai multe dintre acestea fiind "creații ale experților guvernamentali", a susținut vineri senatorul Daniel Barbu, în cadrul conferinței "Guvernarea reprezentativă și separația puterilor sub imperiul democrației".
Ionela Marcu
24 sept. 2015, 13:46
Daniel Barbu: Parlamentarii fac RAREORI legile. Cele mai multe, CREAŢII ale experţilor guvernamentali

„Juriștii scriu legi opace pe care alți juriști, avocați, judecători, procurori trebuie să le deslușească și să le aplice în cazuri concrete. Rareori parlamentarii fac legile.

Ca o medie, în cele 28 de state europene, legile care se nasc din propunerile legislative ale parlamentarilor sunt 5% din ansamblul legislației la nivel european, restul sunt creații guvernamentale sau mai precis ale experților guvernamentali în 99% din cazuri”, a afirmat Daniel Barbu, în replică la criticile aduse de președintele AMR, Gabriela Baltag, în privința calității legilor și eficienței sau echității actului de justiție.

Citeşte şi: Băsescu: Nu am fost niciodată atât de DETERMINAT să REVIN în POLITICĂ aşa cum sunt acum

În concluzie, a spus senatorul, nu parlamentarii trebuie ținuți de rău pentru caracterul „incoerent, confuz, contradictoriu, netransparent, al modului în care e redactat un act normativ”, scrie Agerpres.

În intervențiile lor, atât avocatul Ionel Hașotti, cât și președintele AMR, Gabriela Baltag, au criticat faptul că cele patru coduri ale României (penal și civil și cele de procedură — n.r.) au fost adoptate fără dezbateri parlamentare și au apreciat că țara noastră are nevoie de alte coduri, un nou sistem judiciar, pentru că reforma în Justiție a constituit un eșec.

„Am fost afectat intelectual pentru că, pentru prima dată în istoria modernă a României, patru coduri au fost adoptate fără dezbateri. N-au protestat magistrații, nu au protestat avocații, nu a protestat nimeni în fața acestui derapaj democratic.

Nici Cuza nu și-a permis acest lucru, cu atât mai puțin cei care i-au succedat. Niciunul din codurile României nu a fost adoptat fără dezbateri parlamentare, inclusiv codurile din perioada lui Carol al II-lea„, a afirmat Hașotti.

El a adăugat că reforma în Justiție a constituit un eșec, iar România are nevoie de un nou sistem judiciar.

„Pentru că cel actual nu poate să ne ofere o perspectivă sigură în ceea ce privește generațiile viitoare. Un nou sistem juridic și judiciar poate fi construit prin efortul comun al practicienilor, al oamenilor politici”, a arătat Hașotti.

În intervenția sa, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a afirmat că, la o eventuală revizuire a Constituției, „anumite prevederi trebuie să fie formulate mai clar, direct și precis, care să nu fie supuse niciunei interpretări”.

„Sigur că Parlamentul va trebui să joace un rol foarte important. Și Justiția trebuie să beneficieze de independență deplină, puterile trebuie să fie separate, dar să colaboreze între ele”, a subliniat Ciorbea.

Senatul a organizat, miercuri și joi, conferința cu tema „Guvernarea reprezentativă și separația puterilor sub imperiul democrației”. Dezbaterea, organizată sub egida președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este structurată pe două axe tematice: separația, independența și controlul.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Mercur retrograd în Leu. De pe 17 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii au parte de cel mai mare ghinion, vine cea mai grea perioadă
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Ce se va întâmpla cu cash-ul în România: Folosiți doar card!
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Restricții la apă. Proprietarii de terenuri NU o mai pot folosi: O atitudine excesivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?