Daniel Chiţoiu, pus sub învinuire pentru ucidere din culpă după accidentul din Argeş soldat cu doi morţi

Fostul ministru al finanțelor în guvernarea USL, Daniel Chițoiu, a fost pus oficial sub învinuire pentru ucidere din culpă în dosarul accidentului în care și-au pierdut viața două persoane.

09 ian. 2020, 08:21
Daniel Chiţoiu, pus sub învinuire pentru ucidere din culpă după accidentul din Argeş soldat cu doi morţi

Daniel Chiţoiu, fost ministru al Economiei, s-a prezentat joi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş pentru a fi audiat în cazul accidentului rutier din 26 decembrie în care doi oameni şi-au pierdut viaţa. Liderul ALDE a venit la Parchet, în jurul orei 10.00, însoțit de avocat, unde fusese citat pentru a fi audiat în dosarul în care este începută urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. A stat mai puţin de jumătate de oră şi a refuzat şi dea declaraţii.

„Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele aspecte cu privire la mediatizata prezenţă în data de 09.01.2020, la sediul acestei unităţi de parchet, a numitului Chiţoiu Daniel:

În cauza aflată în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în legătură cu evenimentul rutier ce a avut loc în data de 26.12.2019, în jurul orei 12:10, pe DN7, în apropierea localităţii Zamfireşti, jud. Argeş, procuror din cadrul acestei unităţi de parchet a dispus, la data de 06.01.2020, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de numitul Chiţoiu Daniel cu privire la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, acesta dobândind calitatea de suspect în cauză.

În cursul zilei de azi 09.01.2020, potrivit procedurii prealabile de citare, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş s-a prezentat numitul Chiţoiu Daniel, ocazie cu care, în cadrul audierii ce a avut loc, i-au fost aduse acestuia la cunoştinţă calitatea de suspect, drepturile şi obligaţiile procesuale, în prezenţa apărătorului său ales”, se arată într-un comunicat al Parchetului. 

„Daniel Chițoiu a refuzat să dea declarații la audieri, prevalându-se de dreptul la tăcere”, a declarat pentru HotNews.ro procurorul Cătălin Arsene de la Parchetul Tribunalului Argeș.

Citeşte şi: Daniel Chiţoiu, audiat în dosarul accidentului din Argeş în urma căruia doi oameni au murit: „Nu vorbeam la telefon!”

La ieşirea de la audieri, Daniel Chiţoiu a declarat că nu vorbea la telefon în timpul accidentului. Întrebat dacă el este cel care a sunat la 112 pentru a anunța producerea accidentului, secretarul general al ALDE a răspuns afirmativ. 

Citeşte şi: Controverse după accidentul lui Daniel Chiţoiu. Liderul ALDE în picioare după tragedie, pe targă la spital mai târziu

Particip la toate procedurile procesului de cercetare penală. Azi, am participat la una dintre ele. Nu vorbeam la telefon, în momentul accidentului„, a declarat Chiţoiu.

A fost întrebat și dacă a vorbit cu familiile victimelor, spunând că nu. 

De asemenea, întrebat cum explică faptul că a ieșit din mașină pe picioare și i-a însoțit pe polițiști, apoi a fost luat cu targa și dus la spital, Daniel Chițoiu a răspuns: „Mi-am revenit în momentul acela”.

În data de 26 decembrie, Daniel Chiţoiu a fost implicat într-un accident pe DN7, în judeţul Argeş, în zona localităţii Zamfireşti. În urma accidentului, un bărbat de 82 de ani, şofer al celei de-a doua maşini, a murit pe loc. Soţia bătrânului a murit la scurt timp la spital. O altă persoană aflată în autovehicul celor decedaţi a fost rănită şi internată la spital.

Citeşte şi: Cine sunt soţii morţi în accidentul în care a fost implicat şi fostul ministru Daniel Chiţoiu

Şi fostul ministru a fost internat în spital, deşi imediat după accident a fost fotografiat mergând alături de poliţist, fără a părea să aibă o problemă medicală. Internarea în spital este şi motivul pentru care audierea sa a fost amânată până astăzi. 

Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, însă ulterior a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, având în vedere „intensa reflectare în mass-media de la nivel naţional şi local, ca urmare a consecinţelor grave ale accidentului rutier cercetat – două persoane decedate şi două cu vătămări corporale şi a calităţii de membru în organele de conducere ale unei formaţiuni politice a unuia din conducătorii auto implicaţi în accident”.